2. Initial in viitorul oras american au venit (la inceputul secolului XVII) numerosi imigranti din localitatea britanica purtand acelasi nume, care l-au urmat pe reverendul John Cotton - cel putin aceasta este traditia locala - care i-a incurajat sa ii insoteasca in cautarea unei vieti noi, mai bune, mai fericite. Nu doar ca peste 10 la suta dintre cei care traiau atunci in Boston au avut curajul sa il urmeze, intr-o epoca in care drumul era o aventura periculoasa, riscanta, dar noua colonie avea sa primeasca numele de Boston, ca un omagiu adus originii lor si legaturii cu trecutul. Potrivit statisticilor in prezent aproximativ un sfert din locuitorii orasului sunt imigranti, asa ca nu este surprinzator ca in scolile de stat, de exemplu, cel putin o treime dintre elevi vorbesc si o alta limba decat engleza.
3. Cel mai important furt de arta din istoria americana a avut loc pe 18 martie 1990 la Muzeul Isabella Stewart Gardner din Boston, cand doi barbati au avut curajul si ideea originala de a se intra in cladire purtand uniforme de politisti. Foarte repede au reusit sa fure nu mai putin de 12 lucrari de arta, evaluate atunci la peste 100 de milioane de dolari, facandu-se nevazuti. Pana acum operele nu au fost recuperate, existand suspiciunea ca au fost de multa vreme vandute pe piata neagra de arta.
4. A fost primul oras american in care a fost inaugurata o linie de metrou subteran, si potrivit istoricilor la prima "cursa" peste 200 de persoane s-au inghesuit in vagoanele proiectate pentru cel mult 45 de calatori. Astazi reteaua transporta in fiecare zi peste 1,3 milioane de persoane. Si cu toate acestea peste 10 la suta dintre locuitori prefera atunci cand este posibil sa mearga la serviciu pe jos. Tot aici, in Boston, era inaugurata si prima statie de pompieri din Statele Unite, in anul 1678, astazi departamentul local fiind privit ca un adevarat simbol al orasului. Si o a treia premiera "dulce" din istoria orasului a fost deschiderea in 1765 a primei fabrici americane de ciocolata, Baker Chocolate Company, si la inceputurile sale oricine nu era multumit de gustul produselor putea sa ceara banii inapoi. Insa potrivit traditiei locale prea putin au fost cei care nu se indragosteau imediat de ciocolata locala.
5. Daca astazi Craciunul este asteptat cu nerabdare de cei mici si cei mari deopotriva, intre 1659 si 1681 a fost o sarbatoare interzisa de un decret emis de colonistii puritani, care il considerau o traditie de inspiratie pagana. Oricat de straniu ar parea astazi pret de atatia ani nimeni nu a avut voie sa sarbatoreasca in vreun fel Craciunul in Boston, si poate de aceea dupa anularea dispozitiei petrecerile si atmosfera au fost mai entuziaste ca in trecut.
Foto: visittheusa.com, getyourguide.com