Localizare si cadru natural
Situata in Europa de sud-est, se invecineaza cu Croatia, Serbia si Muntenegru si are iesire la Marea Adriatica, pe o fasie de circa 20 km. Cu relieful alcatuit in mare parte din munti, ramane una dintre ultimele regiuni naturale nedescoperite din Alpii Dinarici, cu zone salbatice vaste. Alpii Dinarici bosniaci sunt cautati si pentru drumetie si alpinism, avand atat climat mediteranean, cat si alpin. Cea mai scazuta cota altimetrica se inregistreaza, evident, la Marea Adriatica si este de 0 metri, in timp ce cea mai mare altitudine este atinsa in varful Maglic: 2,386 metri.
Tara este brazdata de cursul a sapte rauri principale: Sava, formand frontiera naturala nordica cu Croatia, Una, Sana si Vrbas (afluenti pe dreapta ai Savei), Bosna, de la care provine numele tarii, Drina, care formeaza mare parte a frontierei naturale cu Serbia, si Neretva. Acesta din urma este principalul rau al Hertegovinei si singurul ce curge spre Marea Adriatica.Aproximativ 50% din teritoriul Bosniei si Hertegovinei este impadurit, majoritatea padurilor gasindu-se in centru, est si vest. In nordul Bosniei se gasesc terenuri agricole fertile de-a lungul raului Sava, in zona practicandu-se intensiv agricultura. Aceste zone tine de Campia Parapanonca, ce se intinde si in Croatia, respectiv, Serbia.
Numele tarii a fost dat de marile regiuni ce impart tara in doua. Bosnia este cea mai mare dintre acestea, iar numele ei vine de la raul Bosna. Bosnia reprezinta principala regiune geografica a statului modern si formeaza,istoric vorbind, coloana sa vertebrala. A doua regiune, Hertegovina, se afla in sud, fiind poarta spre Marea Adriatica. Hertegovina este cel mai important dintre celelalte teritorii unite politic cu Bosnia. Ca forma de guvernamant Bosnia si Hertegovina este o republica.
Populatie
Bosnia si Hertegovina este patria a trei etnii constituente: bosniacii, sarbii si croatii. Alti locuitori apartinand altor grupuri etnice nu au statutul de „constituenti”. Un cetatean al Bosniei si Hertegovinei, indiferent de etnie, este numit bosniac. Tensiunile dintre aceste popoare raman ridicate si adesea provoaca controverse politice.
In 1991 tara avea o populatie de 4.377.000 de locuitori. Din cauza razboaielor din Iugoslavia petrecute in acea perioada, o parte semnificativa a locuitorilor a emigrat. Din 1991 nu s-a mai efectuat niciun recensamant pana in 2013, cand populatia totala raportata era de 3.791.622 de locuitori. Exprimata procentual, populatia prezinta urmatoarea structura: bosnieci (sarbi si croati musulmani) cca. 40%; sarbi (ortodocsi) 30%; croati (catolici) 20%. Concentrarea populatiei este mai mare in nord, pe campia Savei si in regiunea capitalei si mai scazuta in sud. Bosniaca, croata si sarba sunt limbi oficiale, dar toate trei sunt standarde reciproc inteligibile ale sarbo-croatei.
Topul oraselor de vizitat
Cele mai mare orase sunt capitala Sarajevo (525.000 loc) si Banja Luka din din regiunea nord-vestica denumita Bosanska Krajina. Lonely Planet, care a alcatuit clasamentul celor mai bune orase din lume, a clasat Sarajevo, capitala si gazda Jocurilor Olimpice de Iarna din 1984, pe locul 43, inaintea Ljubljanei (locul 84), Belgradului (locul 113) sau Zagrebului (locul 135). Turismul in Sarajevo se centreaza mai ales pe aspecte istorice, religioase si culturale. Mai recent, in 2010, Sarajevo a fost nominalizat drept unul dintre cele mai bune 10 orase din lume de vizitat. Alte orase importante sunt si Bijeljina si Tuzla in nord-est, Zenica si Doboj in centrul Bosniei si Mostar, capitala Hertegovinei.
Bosnia a devenit si o destinatie din ce in ce mai populara pentru schi si ecoturism. Conform unei estimari a Organizatiei Mondiale a Turismului, Bosnia si Herzegovina vor avea a treia crestere ca marime a turismului din lume intre 1995 si 2020. Raftingul este un sport foarte popular, fiind practicat pe trei rauri, inclusiv pe cele mai adanci chei din Europa, cheile raului Tara.
Personalitati
Primii artisti educati in academiile europene de arta au aparut la inceputul secolului al XX-lea si au fost Gabrijel Jurkic, Petar Tijesic, Karlo Mijic, Petar Sain, Đoko Mazalic, Roman Petrovic si Lazar Drljaca. Intre scriitorii originari din Bosnia si Hertegovina se numara un laureat al Premiului Nobel, Ivo Andric, precum si poeti ca Antun Branko Simic, Aleksa Santic, Jovan Ducic. Teatrul National a fost infiintat in 1919 la Sarajevo, primul sau director fiind celebrul dramaturg Branislav Nusic.
Inconveniente
Printre inconveniente precizam cateva aspecte care pot afecta in mod direct sau indirect timpul petrecut in calitate de turist pe teritoriul Bosniei si Hertegovinei. Pe primul loc asezam probleme actuale de mediu: poluarea aerului din cauza uzinelor metalurgice; locurile limitate pentru depozitat gunoiul menajer; lipsa apei (potabile) si distrugerea infrastructurii din cauza conflictului civil intre 1992 si 1995. Pe locul al doilea situam riscurile naturale, si in special al cutremurelor distructive. Tot un inconvenient poate fi considerat de unele persoane faptul ca moneda tarii este dinarul.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.