Cunoscand cel mai mare templu budist din lume nu iti este greu sa intelegi cum se face ca a ramas pana in prezent cel mai vizitat obiectiv turistic din Indonezia. Situat pe Insula Java, la 40 km nord-vest de orasul Yogyakarta, templul Borobudur este unul dintre cele mai valoroase monumente ale patrimoniului mondial, fiind recunoscut ca atare de UNESCO in anul 1991.
Faimosul Borobudur dateaza din secolele VIII-IX si a fost fondat de unul dintre descendentii dinastiei Saliendra pentru a glorifica puterea marelui profet Buddha.
Numele extrem de vechi ar desemna potrivit anumitor cercetatori "muntele cu terase inalte", in timp ce altii il traduc prin "manastirea din inaltimi". Ambele variante sunt explicabile prin aspectul templului care pare un adevarat munte masurand 42 m inaltime de la baza pana in varf.
Structura masiva a fost inaltata din blocuri imense de piatra fiind inconjurata de vai abrupte si dealuri. Din punct de vedere artistic, templul Borobudur reprezinta o contopire a stilului arhitectonic indian cu cel traditional indonezian. Mesterii au cioplit circa 1460 scene complexe din punct de vedere compozitional care marcheaza momentele importante din viata profetului si invatatura acestuia.
Constuctia a fost proiectata pe trei niveluri: o baza pirmaidala cu cinci terase patrate concentrice, un trunchi de con cu platforme circulare si un "stupa" monumental in partea superioara cuprinzand 504 statui ale lui Buddha.
Pe langa faptul ca este unul dintre simbolurile reprezentative ale acestei religii orientale, Borobudur este o replica miniaturala a universului. Templul in ansamblu simbolizeaza microcosmosul iar cele trei trepte ale sale nu sunt altceva decat treptele desavarsirii noastre. In primul nivel, cel mai de jos, omul este influentat de impusurile negative, in al doilea are controlul lor, iar in cel din urma omul se detaseaza de pornirile trupului catre savarsirea oricarui pacat. Daca doriti, de aici puteti efectua o scurta vizita la satele Karanganyar si Wanurejo aflate in apropiere.
Sursa foto