Bornholm. O mica insula daneza din Marea Baltica. Cei care ajung aici sunt atrasi de trecutul locurilor, de frumusetea naturala sau de principalul obiectiv turistic, ruinele masivei fortarete medievale Hammershus, candva cea mai mare constructie de gen din Scandinavia, a carei constructie a inceput in secolul XIII. Cu o istorie zbuciumata si presarata de conflicte, fiind de-a lungul vremii ocupata de diversele armate ale epocilor, folosita scurta vreme si ca temnita, avea sa fie partial demolata undeva pe la jumatatea secolului XVIII si, din pacate, abandonata, fiind doar partial restaurata la inceputul secolului trecut.
foto: en.wikipedia.org/wiki/Bornholm#/media/File:Wybrze%C5%BCe_Bornholmu.JPG
Sunt si calatori care vin insa aici nu pentru maiestuoasa fortareata, ci pentru un muzeu altfel. Un muzeu de sculptura cu totul deosebit. Un muzeu al trolilor, si mai ales al unui anume trol, Krolle Bolle, mascota insulei. Imaginat in 1946 de un autor local, Ludvig Mahler, Krolle Bolle este un troll micut si amuzant, mai dragut decat ceilalti, dar poate fi cel putin la fel de rautacios ca celelalte fapturi mitologice asemeni lui. Vazut ca un simbol al Suediei – intr-una dintre reprezentari tine mandru un steag national – el are o familie (tata, mama, o sora pe nume Krolle Borra), s-a nascut in Sandvig, unde inca locuieste, si iese noapte de noapte impreuna cu ceilalti troli. Si dupa cum spune povestea, trolii locuiesc sub pamant, asa ca daca noaptea cei care ajung pe insula Bornholm intalnesc niste fapturi mici, cam cat niste copii de opt ani, purtand haine de lana si o scufie rosie, aproape sigur ca este vorba de Krolle Bolle si ai sai.
Daca Ludvig Mahler i-a dat viata in paginile revistelor si cartilor, iar apoi popular trol devenit erou de benzi desenate, jocuri, suveniruri, puzzle-uri, trebuia ca cineva sa il imortalizeze (cat mai fidel cu putinta) si in piatra. Iar cel care s-a incumetat a fost un sculptor amator, autodidact, Hans Shouw Anderson, ce purta si porecla Slau. Fascinat de miturile locale si mai ales de figura acestui trol, artistul improvizat a inceput sa sculpteze mai intai in joaca, apoi cu tot mai multa daruire, folosind doar o dalta si un ciocan si incrustand in pietre atent alese figurile trolilor de pe insula.
Troli jucandu-se, troli razand, troli alergandu-se si pregatind vreo farsa, oameni, personaje pe care artistul le cunostea prea bine, fiinte fantastice din mitologia scandinava, viking de temut, animale si siluete feminine reproduse in stil traditional, o gradina de piatra care i-a luat sculptorului nu mai putin de 14 ani, creatiile sale fiind amplasate pe un teren de langa ferma sa, un luminis inconjurat de copaci, fiind si astazi vizitate de curiosi veniti mai ales din tarile scandinave, si nu numai. Cel mai bun loc pentru a descoperi felul in care arta naiva a dat viata unor povesti si mituri locale intr-o maniera jucausa, inocenta, impresionanta.
A.L.