Doua au fost personalitatile care s-au folosit de celebritatea lor pentru a impune vinurile de Bordeaux in locul in care orice tendinta devenea mondiala, adica la Paris. Acestia au fost Richelieu si Maurice de Talleyrand-Périgord.
Fascinatia vinului de Bordeaux provine in buna masura din pretul prohibitiv si inaccesibilitate. De pilda, pentru o sticla de Chateau Grand-Puy-Lacoste sau una de Chateau d'Issan Margaux veti scoate din portofel aproximativ 70 de dolari. La cel dintai, produs in comuna Pauillac, degustatorii remarca un miros de pamant si un gust de fructe uscate si sol afumat. Cel de-al doilea are aroma de mure si gust in care se distinge acidul tanic. In anul 2011 exporturile vinurilor de Bordeaux catre China au totalizat 682 de milioane de euro, ceea ce reprezinta 34 % din totalul tranzactiilor de acum 2 ani.
Prima clasificare a vinurilor din Bordeaux a fost ceruta in mod expres de imparatul Napoleon al III-lea in anul 1855, iar de atunci pana astazi a fost revazuta o singura data. Un factor determinant pentru cresterea vitei de vie in regiune este climatul oceanic, cu veri calde si ierni mai blande decat in zonele similare. Se considera ca cea mai inspirata perioada pentru cei care vor sa viziteze aceste locuri este primavara. Atunci podgoriile de la periferia orasului incep sa capete culoare iar vremea se indreapta.
De asemenea, vei avea mai multe sanse sa parcurgi in tihna, fara a sta la cozi, obiectivele turistice din interiorul orasului. Este demn de retinut ca centrul istoric vechi a fost inscris in anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Paradoxal, circa 99% dintre amatorii de vinuri nu cunosc nimic despre bautura lor preferata. Neajunsul poate fi inlaturat participand la tururile ghidate organizate cu scopul de a-i familiariza pe turisti cu tehnica degustarii si alte secrete.
Sursa foto:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/Bordeaux_place_de_la_bourse_with_tram.JPG
I. C.
editor artline.ro