Prin traditie, Boras reprezinta un epicentru suedez al industriei textile si afacerilor cu mandate postale. Doar in ultimii ani latura sa culturala a capatat proportii ce concorda cu background-ul istoric. Orasul ar fi luat nastere in secolul XVII, sub regele Gustav Adolf al II-lea, iar mica comunitate a prosperat in asa masura ca intr-o suta de ani a atins 2000 de locuitori. Bora a fost devastat de patru incendii: in 1681, 1727, 1822 si 1827.
Cu exceptia bisericii, care a infruntat toate incercarile, majoritatea cladirilor provin din secolul al XIX-lea sau sunt de data mai recenta. Pentru turistul zilelor noastre, experienta devine fascinanta si unica prin prisma expozitiei de sculptura, a carei poveste incepea in 2008. Printre artistii care au contribuit la realizarea enumeram pe: Jim Dines, Antony Gormley, Tony Cragg, Jim Dine, Anne-Karin Furunes, Kerstin Dahl-Noren, William Sweetlove, Kaarina Kaikkonen si Carl Fredrik Reutersward.
Intr-o perioada de aproape 50 de ani de activitate, Lars Englund a dat nastere la un numar de 40 de sculpturi pe teritoriul Suediei. Cu opera “Stabil”, orasul Boras a adoptat un nou simbol cultural.
Jim Dine s-a nascut in anul 1935 in Cincinnati (SUA) si este unul dintre cei mai reputati artisti care si-au pus amprenta asupra orasului sculpturilor. “Walking to Boras”, lucrarea sa de referinta, este o sculptura de 9 m care il infatiseaza pe Pinocchio mergand. Si de aceasta data, artistul american a demonstrat ca pictura, desnul, poezia, design-ul de carti, grafica, arta fotografica si sculptura pot fi una. Odata cu “micutul” Pinocchio, Jim Dine si-a largit de asemenea gama de motive printre care faceau parte pana atunci: inima, moartea si uneltele.
Despre Carl Fredrik Reutersward se spune ca a fost unul dintre cei mai importanti artisti suedezi cunoscuti peste granite in a doua jumatate a secolului XX. Publicului larg ii este familiar cu deosebire pentru sculptura Non-Violence care infatiseaza un pistol cu teava innodata. Ideea i-a fost insuflata de moartea neasteptata a lui John Lenon, asasinat in 1980 in plina strada langa locuinta din Manhattan. Marianne Lindberg De Geer este o artista care adora dramaturgia si sculptura in egala masura. Lucrarile sale, inspirate din povestea Alice In Tara Minunilor, ocupa un loc aparte in Boras.
11 octombrie 2013
I. C.
editor artline.ro