Prima editie a Targului de carte Bookfest, realizat anul acesta, fara banii Ministerului Culturii, de Asociatia Editorilor de Carte (AER), a avut mai mare succes fata de fostul Bookarest, desfasurat in anii trecuti la Teatrul National.
Reprezentantii editurilor au declarat ca cel mai bine s-au vandut dictionarele, titlurile specializate, cartile pentru copii si cele din seria practic, datorita reducerilor de pana la 50a fata de preturile din librarii. Peste 63.000 de persoane au vizitat targul pana ieri la pranz, dintre care 15.000 au platit bilet de intrare, iar peste 45.000 de elevi, studenti si pensionari au intrat gratuit.
Cei mai multi vizitatori s-au inregistrat sambata, cand s-au vandut 8.000 de bilete. Biletul de intrare la Bookfest a costat 4 lei pe zi si 10 lei pe toata durata targului. Volumul "O biografie", scris de regizorul Andrei Serban, a fost vandut in peste 1.000 de exemplare la standul Polirom, iar la Humanitas "Ghidul nesimtitului", de Radu Paraschivescu, a fost vedeta.
"Ghidul nesimtitului", la mare cautare
La Editura Humanitas, cel mai bine s-a vandut "Ghidul nesimtitului", scris de Radu Paraschivescu, urmat de doua carti din seria Traian Ungureanu, "Razboiul timpurilor" si "Tehnica neputintei la romani", lansate ieri in prezenta presedintelui Traian Basescu.
Pe urmatoarele locuri in vanzari s-au situat volumele "De ce iubim femeile", de Mircea Cartarescu, "Despre minciuna", de Gabriel Liiceanu, si "Cele mai frumoase 101 poezii" , o selectie din poeziile lui Mircea Dinescu. "Avem vanzari cu 120a mai mult decat la Bookarest si vanzari duble fata de Gaudeamus, targuri desfasurate anul trecut", a spus Manuela Paraschivescu, director de marketing Humanitas.
La Polirom, pana ieri la pranz, in fruntea topului de vanzari se afla cartea lui Andrei Serban, "O biografie", cu 1.000 de exemplare vandute, urmata de "Trainspotting", de Irvine Welsh (700 de exempare vandute), "Kafka pe malul marii", de Haruki Murakami (500 de exemplare vandute), si "Conjuratia imbecililor", de John Kennedy Toole (400 de exemplare vandute).
"Bookfest este un targ cu vanzari foarte bune, mai bune decat in anii trecuti, desi taxa de intrare anuntata in ultimul moment ne cam pusese pe ganduri", a spus Oana Boca, director de imagine Polirom.
"Codul lui Da Vinci", acelasi succes
La Editura Rao, cea mai cotata carte a ramas "Codul lui Da Vinci", de Dan Brown, care a depasit cu mult in vanzari orice alt titlu: "Nu l-am mai inclus in top, pentru ca noi insine ne-am saturat sa tot vorbim de acest succes", a spus Mioara Andrei, reprezentantul marketing al editurii.
La Rao s-au mai vandut titlurile: "Furtuna", de Juan Manuel de Prada, "Mana ascunsa" si "Intalnire cu moartea", de Agatha Christie, "Conjuratia sixtina", de Philipp Vandenberg. "Avem o crestere a vanzarilor cu 20a fata de Gaudeamus, dar a fost public mai putin decat la Gaudeamus", a explicat Mioara Andrei.
La Grupul Editorial Corint, pe primul loc la vanzari sunt doua volume aparute la Corint junior, "Cronicile Wardstone" cu "Blestemul vraciului" si "Ucenicul vraciului", urmate de "Trei intr-o barca", de Jerome K. Jerome, "Crima si pedeapsa", de Dostoievski, si "Viata pe un peron", de Octavian Paler.
La Cartea Romaneasca s-a vandut cel mai bine, in 200 de exemplare, "Cruciada copiilor", mult premiatul roman al Florinei Ilis, urmat de "Bunul-simt ca paradox" si "Despre lucrurile cu adevarat importante", scrise de Alexandru Paleologu, ambele vandute in aproximativ 350 de exemplare. Urmatoarele locuri in top sunt ocupate de "Lucrari in verde", de Simona Popescu, cu 140 de exemplare vandute, si "Submarinul erotic", al lui Emil Brumaru, cu 100 de carti vandute.
La Curtea Veche cele mai cautate titluri au fost cele din colectia Byblos, dintre care s-a detasat "Regine si Amante", apoi au urmat "Excelenta in afaceri", "Gandirea laterala" si "Inteligenta emotionala". "Am vandut la Bookfest intr-o zi cat am vandut tot targul anul trecut la Bookarest", a spus Irene Arsene, director al editurii. "Colectia Byblos a fost vedeta acestui targ, am vandut cam 200-300 de exemplare din fiecare carte", a adaugat Arsene.
Editura All a vandut "Aventurile lui Pinocchio" in peste 700 de exemplare, pentru ca a avut o reducere de aproximativ 20 de lei fata de pretul de librarie. In afara de cartile pentru copii, s-au mai cautat noile aparitii editoriale: "Tiranul" (400 de exemplare vandute), "Anticarul din Kabul" (300) si "Constantin si Imperiul crestin". "Anul trecut, la Gaudeamus, Editura All a realizat din vanzari un miliard de lei vechi, dar anul acesta, la Bookfest, avem vanzari mult mai mari", a explicat Preda.
Dictionarele, la mare cautare
La Teora s-au vandut cel mai bine dictionarele de limba engleza, aproximativ 50 de exemplare din "Dictionarul englez-roman de 70.000 de cuvinte" si din "Dictionarul roman-englez de 50.000 de cuvinte".
Metri cubi de carti
Tombola a fost deschisa tuturor vizitatorilor salonului de carte de miercuri pana ieri-seara la ora 18.00. Biletele de intrare au fost si de tombola. Premiul I, un metru cub cu noutatile editoriale ale salonului, a fost castigat de Danut Mandalopol, din Constanta.
Premiul al II-lea, un cub de carti cu latura de 0,8 metri, a fost castigat de Sorana Georgescu Gorjan, Bucuresti. Premiul al III-lea, un cub cu latura de 0,6 metri, a fost castigat de Micsunel Cretu din Bucuresti. Unele edituri, printre care RAO, nu au donat carti pentru tombola ca semn de protest fata de biletul de intrare la targ nou introdus. Premiile pentru cea mai de succes carte, cel mai de succes autor roman si strain si cea mai indragita editura la Bookfest nu au mai fost acordate pentru "a nu discrimina vreo editura", au spus reprezentantii AER.
Iunie 2006