Bookfest 2007 - o editie deprimanta
Bookfest-ul de anul acesta a fost editia cea mai deprimanta la care am avut ocazia sa particip. Ai nu din cauza numarului mic de vizitatori din primele trei zile. A fost editia cea mai lipsita de identitate (spatiul identic cu al targului din iarna a fost o cauza, dar nu singura); a fost lalau si lalait; au lipsit evenimentele, in sensul ca a lipsit brandul global care sa le puna in valoare. Conceptul pare ca s-a epuizat.
Dar, ca sa trec la termeni pragmatici, cine castiga ce?
Pai, publicul. El are ocazia de a cumpara carti la pret redus, de a vedea pe viu diversi scriitori si vedete media, sau de a gasi edituri mici care lipsesc de regula din librarii.
DAR: carti la pret redus pot fi cumparate si de pe net ori din librarii (campaniile de reduceri si superreduceri ale unor edituri precum Polirom, Humanitas, Nemira, Corint au devenit ceva curent). Scriitorii si vedetele media pot fi vazuti si in restul anului, la diverse lansari si evenimente organizate in campul industriei editoriale. Iar editurile mici, candva cu o oferta extrem de interesanta si de diversa, s-au flescait de-a binelea din acest punct de vedere. Am gasit, in tot targul, o singura carte scoasa de o editura mica pe care as fi vrut sa o cumpar : un volum semnat de Andrei Codrescu si de Ruxandra Cesereanu: numai ca mi s-a spus ca nu e de vanzare, ca o pot achizitiona numai prin comanda, via Posta Romana.
Cine mai castiga?
A, editurile... Reusesc sa vanda mai multe exemplare decat in orice alta perioada a anului (exceptand-o pe cea a Targului din iarna); au prilejul unei prize directe la public; au `teava` pentru expunere mediatica.
DAR: cartile vandute sunt fix acelea care oricum s-ar vinde/ epuiza si fara aportul targului. Publicul poate fi sondat & momit si pe alte suporturi (cel virtual, de pilda). Iar expunerea mediatica a evenimentului X este mai curand inecata decat etalata, dat fiind fluxul mare de informatie. Lansarile sunt facute pe banda (cineva de la o editura importanta imi spunea ca majoritatea lansarilor din targ sunt un prilej excelent de a sunta autorii mai putin relevanti, care vor sa aiba si ei o lansare); majoritatea lor sunt performate in fata unei maini de oameni.
Ar mai fi editurile mici (am o obsesie cu ele...), care au ocazia de a fi, spre deosebire de restul anului, vizibile. Numai ca daraua e mai mare decat ocaua. Intrucat nu au bani, nu pot cumpara decat un spatiu modest, in locurile din periferia targului unde cumparatorii nu se prea calca pe picioare. Ai, oricum, cheltuielile de participare si de transport depasesc binisor castigurile efective.
In mod clar, ceva trebuie schimbat la nivelul conceptului si al expunerii lui. Altfel, Bookfest-ul va sfarsi ca o hala plina cu carti si goala de orice altceva.
Presedintele in ultima zi la Bookfest
Desi nu la nivelul asteptat, ultima zi a targului a fost si cea mai de succes atat din punctul de vedere al vanzarilor, cat si al numarului de vizitatori. Pana la urma a fost inghesuiala si la cumparatul de carti. Ba, ieri a mai venit si Traian Basescu care a participat la lansarea volumului "Refuzul de a uita" al lui Vladimir Tismaneanu, publicat de Curtea Veche. Demersul Comisiei Tismaneanu trebuie continuat pentru a se explica "mecanismele unui sistem care are si astazi reverberatii in viata politica", a declarat ieri presedintele la Bookfest, acolo unde a spus si ca este necesara o lege a lustratiei.A Poate si pentru ca standul sau a fost plasat chiar in apropierea intrarii, Humanitas a reusit sa stranga destul de multi oameni la lansarile sale, printre care s-au numarat si carti abia iesite din tipografie ca "In tara Miticilor. De sapte ori Caragiale" a Ioanei Parvulescu, `Despre ura` a lui Gabriel Liiceanu, "Despre masca si iluzie" a regizorului Mihai Maniutiu sau volumul de teatru al lui Vlad Zografi, `America si acustica`. Polirom a mizat pe lansarea Mihaelei Radulescu, a catorva autori romani, dar si a jurnalului lui CarolA I. Singurul scriitor strain adus de editura la acest targ a fost autorul volumului de povestiri `Insemnari dintr-un bordel turcesc` : un irlandez premiat in tara sa, dar care in prezent locuieste in Bucuresti. Direct de la tipografie a venit la targ si volumul de `Convorbiri cu Octavian Paler` initiat de criticul literar Daniel Cristea-Enache. Printre noutatile Grupului Editorial Corint la aceasta a doua editie a Bookfest se numara si cartea care a obtinut Premiul Booker in 2000, `Asasinul orb` de Margaret Atwood si un volum de versuri semnat Nichita Stanescu. Ai editura Trei a venit cu premianti.A Elie Wiesel a obtinut Nobel-ul si Premiul Medicis.A `Nebuna dorinta de a dansa` este titlul ultimului sau roman publicat in limba romana, aparut direct pe tarabele de la Bookfest. Tot acolo a aparut si premiantul de anul trecut la distinctia franceza Interallie, Michael Schneider, laureat pentru `AMarilyn pe divan`,o poveste a relatiei dintre Marilyn Monroe si psihanalistul acesteia in zilele de dinaintea mortii vedetei. (Robert Balan)