Toata presa culturala internationala a scris in ultimele zile despre Sarah Waters, favorita de anul acesta pentru Premiul Booker, pe care au pariat atit cititorii, cit si agentii literari si editorii. Spre surprinderea multora, premiul a fost acordat scriitoarei de origine indiana Kiran Desai, care tocmai a implinit 35 de ani si este cea mai tinara femeie care se poate mindri cu aceasta per-formanta. Cel mai tinar cistigator al Premiului Booker este Ben Okri, care a obtinut Booker Prize in 1991, pe cind avea 32 de ani.
O carte de 50.000 de lire
Presedinta juriului pentru Premiul Booker din acest an, Hermione Lee, a spus despre cartea indiencei ca este 'un roman magnific, plin de intelepciune si de profunzime umana, de tandrete comica si de o mare acuitate politica'. Lee a marturisit ca a fost greu sa aleaga dintr-o lista de sase scriitori relativ necunoscuti, dupa ce au respins multi autori deja celebri. 'Cistigatoarea a fost aleasa dupa o dezbatere lunga, plina de pasiune si generozitate', a adaugat ea. Desai, care i-a surclasat pe ceilalti cinci scriitori de pe lista scurta (favorita Sarah Waters, Kate Greenville, Hisham Matar, M.J. Hyland si Edward St Aubyn), a primit aseara premiul in valoare de 50.000 de lire sterline. Ceilalti cinci nominalizati au primit cite un premiu in valoare de 2.500 de lire, urmind, de asemenea, sa li se tipareasca editii de lux ale cartilor. Traditia listei scurte de sase scriitori a fost infiintata in 1969, iar in 2006 numele au fost selectate pornind de la 112 carti. Premiul garanteaza cistigatorilor faima literara imediata si un loc caldut pe lista celor mai bine vindute carti din lume.
Talent mostenit pe cale materna
Desai este fiica uneia dintre cele mai populare scriitoare indiene, care a fost nominalizata de trei ori pe lista scurta pentru Booker, fara sa fi primit insa premiul. 'Fata de mama am o datorie profunda. Aceasta carte este a ei in aceeasi masura in care este a mea', a spus Desai la ceremonia de decernare a premiului. 'A fost scrisa in compania ei si in spiritul caldurii si intelepciunii ei. Tot ea mi-a spus sa nu devin niciodata scriitoare, pentru ca este o profesie atit de dificila', a adaugat ea. Scriitoarea a marturisit ca i-a luat opt ani sa scrie cartea, si asta a fost o 'experienta emotionala infricosatoare'. 'The Inheritance of Loss' este al doilea roman al lui Kiran Desai. Pentru primul ei roman, 'Hullabaloo in the Guava Orchard', scris in 1998, a primit Betty Trask Award. Desai s-a mutat in Londra de la virsta de 15 ani si in prezent studiaza 'Creative Writing' la New York.
Booker umfla vinzarile
Chiar daca probabil nu vor depasi 'Codul lui Da Vinci' ca numere de exemplare vindute, romanele care au fost premiate cu Booker au dat de lucru multor agenti literari si au cucerit multi cititori. Romanul care a cistigat anul trecut Bookerul, 'The Sea', de John Banville, a fost vindut de atunci in 500.000 de exemplare, vinzarile la celelalte romane ale lui Banville crescind la rindul lor.
Cistigatorii Booker din ultimii zece ani
*2005 - 'The Sea', de John Banville
*2004 - 'The Line of Beauty', de Alan Hollinghurst
*2003 - 'Vernon God Little', de D.B.C. Pierre (tradus la Humanitas, sub titlul 'Tap ispasitor', in 2005)
*2002 - 'Life of Pi', de Yann Martel (tradus la Humanitas, sub titlul 'Viata lui Pi' in 2004)
*2001 - 'True History of the Kelly Gang', de Peter Carey
*2000 - 'The Blind Assassin', de Margaret Atwood
*1999 -'Disgrace', de J.M. Coetzee (tradus la Humanitas, sub titlul 'Dezonoare', in 2006
*1998 - 'Amsterdam', de Ian McEwan (tradus la Polirom, sub acelasi titlu, in 2001)
*1997 - 'The God of Small Things', de Arundhati Roy (tradus la Humanitas, sub titlul 'Dumnezeul lucrurilor marunte'.
*1996 -'Last Orders', de Graham Swift
Ioana Calen