Vreti sa vedeti poate cea mai frumoasa sculptura infatisandu-l pe zeul roman al marilor, Neptun? Creatia lui Gianbologna poate fi admirata astazi in Piazza Maggiore din Bologna, parte din Fontana di Nettuno, o fantana arteziana terminata in 1567 si considerata atunci o compozitie sculpturala indrazneata si originala.
Pentru multi Bologna aminteste de Venetia datorita canalelor, chiar daca sunt mai inguste si sensibil mai putine, fiind folosite in trecut de negustori pentru a-si transporta mai usor si mai rapid marfurile prin oras. Sigur, nu mai au importanta din trecut, dar fac parte din istoria orasului.
Una dintre atractiile arhitecturale din Bologna o reprezinta cele doua turnuri care si astazi sau unul langa altul - Asinelli si Garisenda. Cu siguranta ca cele doua familii ar fi fost cu totul uitate peste secole daca nu ar fi fost ridicate cele doua turnuri, unul mai inalt decat celelalt.
De fapt cele doua turnuri fac parte dintr-o veche retea de structuri fortificate ridicate in secolul XII-XIII, cand in parte pentru apararea orasului, dar in buna masura pentru ca aceasta era moda printre familiile instarite, au fost ridicate cateva zeci de astfel de edificii, unii cercetatori avansand cifra de 180, prea putine dintre acestea pastrandu-se insa.
Dr. Frankenstein, din romanul scris de Mary Shelley, ar fi fost inspirat de Giovanni Aldini, fizician si cercetatori din Bologna, ale carui experimente scandaloase au starnit revolta si controverse atat in orasul natal, cat si la Londra, unde a lucrat o perioada. La fel ca eroul lui Shelley si Aldini isi dorea mai mult ca orice sa invinga moartea, tot cu ajutorul electricitatii, fireste fara sa reuseasca vreodata.
Centrul orasului pare dominat de Biserica San Petronio (sfantul care protejeaza Bologna), un edificiu gotic impresionant, a carui constructie a inceput in secolul al XIV-lea.
Primul drum important al orasului - unii l-ar numi astazi bulevard, desi functiona mai mult ca o artera comerciala - ar fi fost construit in epoca romana, undeva prin secolul al doilea I.d.Hr, si la iesirea din oras ajungea sa faca pana la urma legatura cu Ravenna si mai tarziu cu Venetia. Nu intamplator in veacul al XIX-lea si in urmatoarele decenii, cand s-a refacut in buna masura infrastructura, au fost respectate drumurile trasate in vremea atotputernicului imperiu roman.
Bologna a fost primul oras din lume unde s-a proclamat abolirea sclaviei.