Aleksander Glowacki, cunoscut in literatura sub pseudonimul Boleslaw Prus, este un reprezentant remarcabil al realismului in proza polona a secolului XIX. Scriitorul s-a nascut in Hrubieszow pe 20 august 1847. Ramas orfan de mic, Prus a fost luat in grija de matusa sa, Domicella Trembinska si a urmat scoala din Lublin, pe cea din Siedlce si Kielce.
La varsta de 15 ani a participat la rascoala din 1863 impotriva Rusiei Imperiale, lupta in timpul careia Prus a fost ranit. Dupa perioada de spitalizare a fost incarcerat in Castelul din Lublin din cauza participarii sale in cadrul insurectiei. A absolvit liceul in 1866, an in care se inscrie la Universitatea din Varsovia la Facultatea de Fizica si Matematica. Din cauza conditiilor materiale dificile intrerupe studiile in 1868.
Din anul 1872 Prus se dedica exclusiv activitatii literare si jurnalistice, colaborand de-a lungul timpului la diferite ziare si reviste: "Kurier Warshawski”, "Kurier tsodzenny", “Tygodnik ilustrat prin". Pe perioada carierei jurnalistice, de patruzeci de ani, s-a evidentiat in domeniul stiintei, tehnologiei, educatiei si dezvoltarii economice si culturale.
In literatura debuteaza cu foiletoane si nuvele. Scrierile sale au fost influentate de operele unor mari scriitori englezi si francezi ca Charles Dikens, Mark Twain, Victor Hugo, Gustave Flaubert, Emile Zola. Avand succes cu povestiri scurte, Prus a inceput sa scrie lucrari mai vaste, terminand in perioada 1886 - 1896 patru romane majore in care a abordat teme ce vizau marile probleme sociale.
Avanpostul (1886), Papusa (1889), Femeia noua (1893) si Faraonul (1896) sunt si cele mai importante scrieri ale lui Prus. Alte romane ale autorului: Emancipatele (1893), Copii (1908). Scriitorul s-a stins din viata pe 19 mai 1912.
Sursa foto: Wikipedia
12 Aprilie 2013
A.I.
editor artline.ro