Hans Bol (16 decembrie 1534 - 20 noiembrie 1593), desenator flamand, pictor, ilustrator.
Renumit pentru miniaturile sale, Bol a luat primele lectii de desen de la cei doi unchi ai sai, Jacob Bol I si Jan Bol. La varsta de 14 ani incepe sa realizeze asa-numitele waterschilderen, compozitii de mari dimensiuni, pictate pe panza cu acuarele opace sau tempera. Era o specialitate a artistilor din orasul natal al artistului, Mechelen, fiind folosite ca decoratiuni pentru pereti in locul tapiseriilor mult mai costisitoare. Dupa doi ani petrecuti la Heidelberg, devine maestru al Ghildei Sf Luca din Mechelen.
Cum acuarelele sale erau copiate de nenumarati amatori, fiind foarte populare, Bol se decide sa realizeze miniaturi pe pergament, care i-au adus nu doar venituri substantiale, dar si o clientela numeroasa. Dupa ocuparea orasului de catre trupele spaniole in 1572, Bol se stabileste la Antwerp, devenind maestru al ghildei locale in 1574. Un deceniu mai tarziu pleaca la Amsterdam.
Unul dintre cei mai importanti artisti ai Tarilor de Jos, avea sa se impuna si ca peisagist, lucrand in ulei, imbinand naturalismul si artificiile artistice, intr-o maniera foarte apreciata. Peisajele sale sunt de regula panorame impresionante ale zonei rurale flamande, cu personaje care pun in scena o intamplare biblica sau mitologica, o alegorie.