Acuzata, in vremea mandatului lui Eugen Uricaru, de stalinism si anchilozare, Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) a initiat anul trecut, odata cu preluarea conducerii de catre Nicolae Manolescu, o serie de reforme destinate imbunatatirii imaginii si eficientei organizatiei de breasla a scriitorilor. Printre programele propuse se numara, in premiera, si un Colocviu al Tinerilor Scriitori, care urmeaza sa aiba loc in Bucuresti, la sediul Uniunii, in perioada 5-7 mai.
O parte a scriitorilor tineri importanti considera insa ca initiativa coordonata de Dan Mircea Cipariu, care conduce Sectia de poezie a filialei Bucuresti a USR, este doar o incercare sterila de spalare a imaginii unei institutii invechite, care nu mai este reprezentativa pentru creatorii romani contemporani.
USR, "sistem fanariot"
Aceasta intalnire, pentru care USR a obtinut o finantare de 38.000 de lei noi de la Fondul Cultural National, se doreste o incercare de a-i convinge pe tinerii scriitori ca USR poate fi un partener de dialog si o asociatie care le poate oferi ceva.
Un "manifest" aparut pe site-ul Clubliterar.com, unde posteaza majoritatea scriitorilor tineri reprezentativi, semnat de prozatorii Ionut Chiva si Adrian Schiop, acuza insa "sistemul fanariot" dupa care se organizeaza evenimentele USR.
"Membrii sustin conducerea, conducerea le mai da niste bani, le mai face un colocviu unde se bea si se mananca. USR are sefi oficiali (acum Nicolae Manolescu) si neoficiali, mai stabili (Nicolae Breban, George Balaita etc.), are lachei (Horia Garbea, Dan Mircea Cipariu etc.). Dupa ‘90 au intrat sute de nulitati, alese in afara unor criterii de valoare estetica", sustin semnatarii.
"In toata Europa, inclusiv cea estica, astfel de organizatii au disparut. In locul lor, exista ONG-uri care, prin proiecte, se bat pe fonduri. Ni se pare o atitudine civica de bun-simt sa grabim desfiintarea USR-ului", declara ei.
Invitati de care n-a auzit nimeni
Schiop si Chiva, dar si alti scriitori ai noii generatii considera ca acest colocviu facut cu bani de la stat are toate sansele sa fie un esec. In programul manifestarii organizate de Dan Mircea Cipariu, care va reuni 50 de invitati din Bucuresti si din tara, vor fi dezbateri legate de situatia literaturii tinere din Romania, moderate de criticul Dan Cristea-Enache si de prozatorul Constantin Stan, lecturi publice, si va fi lansata la Editura Brumar o antologie cu articole scrise de participanti.
Lista este insa neconcludenta, afirma autorii "manifestului". Din aceasta lipsesc multi scriitori reprezentativi, fie pentru ca nu au fost invitati (cum este, de exemplu, cazul Ioanei Bradea, distinsa anul trecut cu premiul USR pentru romanul "Bagau"), fie pentru ca nu au acceptat sa vina la o intalnire organizata de Uniune (cazul poetului Marius Ianus si al multor altora).
Sunt, in schimb, destule nume cvasinecunoscute. Mai mult, o parte din scriitorii care apar pe lista sustin ca nu au confirmat prezenta la colocviu si ca au fost trecuti abuziv. Este, de exemplu, cazul poetului Dan Sociu sau al prozatorului Catalin Lazurca. "Acest colocviu este o initiativa buna, dar cineva precum Cipariu nu are de ce sa fie organizatorul sau", este de parere criticul Andrei Terian, dezamagit si el de lista cu participanti.
"Un gest de deschidere al Uniunii"
De cealalta parte, organizatorii colocviului sustin ca toate problemele se pot rezolva prin discutii: "Fiecare poate sa spuna, civilizat, tot ce doreste. Colocviul este un gest de deschidere al Uniunii, o incercare de normalizare a relatiei cu tinerii, care era atat de proasta inainte de mandatul lui Nicolae Manolescu", sustine criticul Daniel Cristea-Enache, care va fi comoderator al intalnirilor cu scriitorii de la colocviu. Cristea-Enache este de parere ca proiectele viitoare ale USR ii vor include tot mai mult pe tineri.
Printre altele, prin acordarea de burse si printr-o modificare de statut care permite si scriitorilor ce nu sunt membri USR sa fie distinsi cu premii ale acestei institutii.
"N-am auzit de ei, dar am incredere"
Organizatorul Dan Mircea Cipariu, numit de Schiop si Chiva "o nulitate literara si un lingau", invita si el la dialog: "Eu respect parerea celor care acuza Uniunea, dar cred ca ar trebui sa vina acolo si sa spuna ce nu le convine.
Nu vreau scandal, ma intereseaza opiniile tinerilor creatori", declara contestatul manager. Dan Mircea Cipariu recunoaste insa ca nu stie exact cine se afla pe lista invitatilor la colocviu: "Lista nu am facut-o singur, am mai cerut referinte si altor persoane. E adevarat ca de unii dintre invitati n-am auzit, dar am incredere in cei care i-au recomandat".