Bogdan Petriceicu Hasdeu, scriitor, folclorist, publicist, istoric si om politic, s-a nascut pe 26 februarie 1838 la Cristinesti, Hotin. Hasdeu face cursurile colegiale la Vinita, Rovno si Camenita. Studiile liceale le face la Chisinau, urmand ca din 1852 sa studieze dreptul la Universitatea din Harkov. Participa si la cursuri de filologie si istorie. Cele dintai scrieri literare, unele in limba rusa, au mai toate subiecte istorice.
Bogdan Petriceicu Hasdeu este numit in 1858 judecator la tribunalul din Cahul, dar este destituit la scurta vreme. In 1858 colaboreaza cu foiletoane satirice la publicatia "Zimbrul si Vulturul". In acelasi an scoate prima sa publicatie, "Romania", urmata de "Foita de istorie si literatura" si "Din Moldova", in care publica poezii lirice, fabule, nuvele, critice.
Activeaza la Iasi ca profesor de istorie, geografie si statistica, si ca bibliotecar al universitatii. In 1865 ii apare monografia istorica "Ion Voda cel Cumplit", iar dupa 1870 incepe sa lucreze la "Istoria critica a romanilor". Din anul 1874 tine un curs de filologie la Universitatea din Bucuresti, iar din 1876 ocupa si postul de director al Arhivelor Statului.
Este ales in 1877 membru al Societatii Academice Romane. In aceasta perioada ii apar si principalele opere filologice: Cuvente den betrani (1877-1881) si Etymologicum Magnum Romaniae (1886-1898).
Hasdeu a scris nuvele, poezii, piese de teatru, lucrari filologice, romane istorice. Ca dramaturg se remarca cu drama romantica Razvan Voda (1867), devenita apoi "Razvan si Vidra". In ultimii ani ai vietii, Hasdeu scrie articole si poezii filologice, satire literare (Sarcasm si ideal, 1897), iar de la moartea fiicei sale, Iulia, s-a dedicat cu totul cercetarilor asupra spiritismului (Sic cogito, 1892).
Bogdan Petriceicu Hasdeu se stinge din viata pe 25 august 1907 la Campina.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro