Poet, publicist si traducator roman, Bogdan Ghiu s-a nascut la Bucuresti pe 5 iulie 1958. A absolvit in 1977 Liceul teoretic „Mircea cel Batrin" din Constanta, iar in 1982 Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti, sectia romana-franceza. Si-a continuat studiile la Paris, la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, unde a sustinut in 1992 o teza de doctorat sub indrumarea lui Jacques Derrida.
Bogdan Ghiu a debutat publicistic in 1974, in paginile revistei „Cronica", iar ulterior a colaborat cu numeroase alte publicatii, printre care se numara si „Amfiteatru", „Dialog", „Echinox", „Opinia studenteasca", „Romania literara" si „Viata romaneasca". Editorial a debutat in 1982, cu ciclul Fragmente din Manual, in volumul colectiv Cinci, alaturi Romulus Bucur, Ion Bogdan Lefter, Mariana Marin si Alexandru Musina. De-a lungul timpului a lucrat in mai multe domenii, in televiziune, radio, publicistica si invatamant.
Concomitent, a continuat sa scrie versuri. Sub semnatura sa au aparut volumele: Manualul autorului (1989), Poemul cu latura de un metru (1996), Arta consumului (1996), Pantaloni si camasa (2000), Poemul din carton. Urme de distrugere pe Marte (2006). De asemenea, Bogdan Ghiu a scris si studii si eseuri critice de literatura, media, arta, urbanologie: Ochiul de sticla. Texte privind televiziunea (1997), Evul Media sau Omul terminal (2002), Contracriza (2011) etc.
Pentru volumele Poemul cu latura de un metro si Arta consumului, a fost distins in 1997 cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România. Acelasi premiu i se ofera si in 2003, dar de acesta data pentru traducerile Inima mea dezvaluita de Charles Baudelaire si Energia spirituala de Henri Bergson. Bogdan Ghiu s-a facut remarcat si ca traducator, realizand peste 50 de traduceri din filozofia franceza contemporana si din literatura franceza. Cea mai recenta traducere a sa este romanul Nadja de Andre Breton (2013).
Iunie 2015
A.I.
editor artline.ro