Karnabatt este (fireste) nostalgic, uneori sentimental, adesea melancolic. In definitiv nu te poti intoarce niciodata cu adevarat acasa, ceea ce este valabil si in cazul cafenelei sau restaurantului, chiar si atunci cand unii dintre cei pe care i-ai intalnit atunci au devenit nume de strazi, biblioteci sau, de ce nu, edituri si colectii de carte. In vreme ce altii, nu putini la numar, sunt cu totul uitati sau mai apar prin note de subsol sau liste prafuite cu autori, pictori si entuziasti obscuri, disparuti pentru totdeauna.
La fel ca intotdeauna si acel capitol al boemei insemna fronda, insemna libertate, un nou fel de a scrie, de a picta, de a gandi, de a face (de ce nu) politica si entuziasmul unei generatii care se reunea doar secundar prin biologic si mai curand prin coerenta si similitudinea ideilor. Dar insemna si lungi, animate discutii, svarturi si baterii, tigarete (eventual Regale), supozitii si acuzatii, reviste si ziare lansate sau doar imaginate, articole care au starnit pasiuni si controverse, politica si speculatii, dar dincolo de ele o galerie de personaje pe care autorul le readuce la viata in tuse acide sau dimpotriva ca siluete pastelate, ca adversari sau prieteni, plimbandu-se pe bulevard, incercand sa faca rost de ceva bani, traindu-si boema si opera cu o intensitate radicala.
Pentru ca dincolo de fapte, intamplari si detalii care fac deliciul unui istoric – din fericire Karnabatt nu se lasa sedus de tentatia unei simple si searbede istorii, redusa la cronologie – cartea este o naratiune vie, plina de “personagii” celebre sau anonime, inca citite si citate sau dimpotriva pierdute, o istorie a vietii boeme intr-un moment in care totul se schimba in tara, de la primii regi ai Romaniei la razboiul care ar fi trebuit, dupa cum se spunea, sa puna capat tuturor razboaielor. O calatorie in trecutul ce pare astazi mitic, asa cum se intampla adesea cu epocile apuse, in care martorul asista, contribuie si traieste totul cu fascinatia celui care intuieste ca acele momente nu vor fi pierdute.
Dumitru Karnabatt, Boema de altadata, editura Vremea, 2021