Aproape 100 de
copii nu au făcut
faţă frigului
Numai la Grădiniţa 15 din Centrul Civic sunt educaţi 170 de prichindei, iar la grădiniţa vecină tot pe atâţia. Săptămâna trecută, din 170 de copii, 40 nu au făcut faţă frigului. „Este foarte frig. Ca să mă încălzesc, de obicei îmi iau helănci pe dedesubt, îmi iau şi căciula-n cap”, ne-a spus Andra, o fetiţă de 4 ani, care rezolva un puzzle din cuburi, înfofolită în cojoc. La ora 13.00, odraslele dormeau sub două plăpumi. Din 17 educatoare, trei au capitulat. „Eu am lipsit tocmai din cauza stării de sănătate, pentru că nu mai puteam să stau în frig. Toată activitatea a fost perturbată şi din cauza problemelor de sănătate al educatoarelor, care s-au îmbolnăvit fie cu viroză respiratorie, fie cu probleme de lombo-sciatică”, ne-a declarat Emilia Paşca, una dintre educatoarele îmbolnăvite din cauza lipsei de căldură de la locul de muncă.
Conducerea Grădiniţei nr. 15 spune că, din cauza frigului, copiii se îmbolnăvesc pe capete de angine, bronşite şi alte infecţii respiratorii. Unii părinţi vin cu odraslele la grădiniţă şi când văd cât de frig e, se întorc cu ei acasă.
Fac gimnastică ca să se încălzească
Pentru a vedea ce temperaturi sunt nevoiţi să rabde prichindeii, am făcut rost de un termometru. Într-o sală obişnuită de clasă, acesta indica puţin peste 10 grade. Tocmai de aceea, educatoarele încearcă tot felul de „jonglerii” ca să le mai ia copiilor gândul de la frig. „În primul rând trebuie să fugim de dimineaţă, să ne încălzim puţin. Bunicul unui copil ne-a adus un calorifer electric şi acum toată lumea vine la noi în clasă că e mai cald. Pe copii îi las să se mişte cât mai mult posibil. Cum simţim că ne ia frigul, cum începem să facem gimnastică. Doar jumătate din copii au rezistat însă, din 26 de copii am mai rămas cu 13”, ne-a declarat Monica Mirişan, o educatoare de la Grădiniţa 12. „Copiii sunt, săracii, «sănătoşi tun». Din 30 de copii înscrişi au mai rămas 15”, a declarat Ramona Bothază, educatoare la Grădiniţa 15.
Spală vasele la lighean
„Nici apă caldă nu avem. Încălzim apă pentru ca micuţii să se spele pe mâini. Căci dacă i-am lăsa să se spele cu apă rece, ar îngheţa cu totul. Nici vasele nu se spală bine cu apă rece, aşa că trebuie să le spălăm la lighean. Parcă nici pe vremea lui Ceauşescu nu era aşa de jenant”, s-a plâns Stoica Coti, asistent medical în cadrul aceleiaşi instituţii.
Blestemul vecinilor cu datorii
Situaţia durează de peste o săptămână, timp în care părinţii îşi duc cu strângere de inimă odraslele la grădiniţă. „Nu avem căldură de la începutul anului şcolar şi am avut noroc că în septembrie nu a fost nevoie pentru că a fost cald. Noi aparţinem de o centrală termică la comun cu un bloc de locuinţe care au datorii la CET”, a declarat Irina Vas, administratorul Grădiniţei 15. Conducerea grădiniţei a încercat să facă rost de câteva calorifere electrice, însă prizele au cedat. „Avem câteva calorifere electrice aproape în fiecare cameră, însă din cauza suprasolicitării, prizele s-au ars”, a arătat administratorul, spunând că „părinţii sunt revoltaţi. Şi noi suntem, pentru că aceşti copii sunt ca ai noştri”.