Cititorii anonimi sau cei care prefera sa-si decline identitatea reala isi alimenteaza permanent blogurile cu stiri proaspete din zona literaturii.
"Sacrificiul" lor este o placere personala, neremunerata, o extensie a mijloacelor traditionale de informare in masa. Evaluarile lor subiective au valoare de informare, dar indeplinesc si o functie educativ-formativa, oferind repere de valoare in contextul actual. Sinceritatea exegezei este un castig, atat pentru cititorii abonati sau accidentali, cat si pentru autorii care isi vad cantarite inechivoc propriile produse culturale.
O solida comunitate virtuala s-a construit in ultimii ani in interiorul fenomenului literar. Blogerii si-au castigat autoritatea nu atat prin insemnarile numeroase, cat prin calitatea analizei. Cea care semneaza luciat (http://luciat.wordpress.com) este o adevarata autoritate in materie, evaluarile sale ridicandu-se la inaltimea oricarei exegeze publicate in paginile revistelor de nisa. Blogul "Terorism de cititoare" are un motto simplu "Despre cartile pe care le citesc" si ia pulsul noii sau vechii literaturi. Numele blogului "luciat" este mentionat in majoritatea blogurilor cu aceeasi orientare, fiind considerat punct de reper pentru revolutia criticii literare on-line. Zeci de alte bloguri impartasesc aceeasi pasiune pentru lectura si polemica, dar schimbul de idei nu ramane captiv doar in spatiul virtual. Recent, posesorii de bloguri au facut schimb de carti chiar in centrul Bucurestiului, organizand o intalnire sub titlul "BookCrossing". La intalnire a putut participa oricine, cu blog sau fara, cu o singura conditie: sa restituie la urmatoarea editie, cartea imprumutata; o idee simpla si eficienta, care incurajeaza lectura si schimbul de carti.
Blogurile culturale nu contrazic regulile audientei mass-media traditionale, neavand un numar record de vizitatori, precum blogurile tabloidizate, dar satisfac nevoile unor consumatori cu educatie superioara. Alte bloguri care analizeaza fenomenul literaturii mai sunt si www.bookblog.ro, http://devoratorul.wordpress.com, http://mayumablog.weblog.ro, http://mirceapricajan.blogspot.com, http://michaelhaulica.wordpress.com. De multe ori, stirile despre lansari de carte sau discutii organizate apar cel mai repede pe bloguri, inainte de a fi tiparite de presa scrisa. Un alt avantaj al acestora este spatiul "virtual", practic nelimitat, spre deosebire de revistele culturale care sunt conditionate de dimensiunea paginii. Sa recunoastem totusi ca accesul si apetitul publicului romanesc la bloguri este, deocamdata, redus.