Teatrul Tineretului anunta premiera spectacolului Black Comedy de Peter Shaffer, in regia lui Cristian Ban, care se va juca sambata, 17 ianuarie 2015, de la ora 19.00, la Sala Mare.
Black Comedy de Peter Shaffer
Traducere: Alex Mihail
BRINDSLEY MILLER: Dragos Ionescu
CAROL MELKETT: Catalina Iesanu
COLONELUL MELKETT : Tudor Tabacaru
MISS FURNIVAL: Lucretia Mandric
HAROLD GORRINGE: Cezar Antal
SCHUPPANZINGH : Dan Grigoras
CLEA : Loredana Grigoriu
GEORG BAMBERGER: Florin Mircea jr
Regia: Cristian Ban
Scenografia: Alina Herescu
Asistent scenografie: Anda Pop
In aproape noi toti exista dorinta irepresibila de a ne uita pe gaura cheii. Unul dintre cei mai mari dramaturgi contemporani, Sir Peter Shaffer (n. 1926, Liverpool), porneste de la aceasta tentatie si creeaza in Black Comedy o farsa bazata pe un truc scenic: pentru ca actiunea piesei este determinata de o pana de curent ce da peste cap viata dintr-un apartament londonez, scena este luminata puternic atunci cand ar trebui cufundata in intuneric, conform desfasurarii narative, iar cand personajele aprind un chibrit sau o lanterna, luminile scenice sunt stinse. Acest truc devine o mare provocare pentru actori care trebuie sa joace ca si cand ar fi pe intuneric, iar spectatorul este invitat sa surprinda intimismul reactiilor celor ce se cred acoperiti de bezna.
La adapostul intunericului, dorintele ilicite, disciplinate de conventii sociale, prind concretete si incing personajele intr-o dezlantuire carnavalesca, in care mastile cad, descoperind refulari si minciuni. Instinctualitatea devine tiranica, uzurpand locul ratiunii invinse de o succesiune innebunitoare de situatii potrivnice.
Proiectul tanarului regizor Cristian Ban este indraznet, in sensul tratarii contra pudibonderiei, explorand sensurile latente ale unei piese care, la premiera sa din 1965, a starnit controverse. La 30 de ani, Cristian Ban a montat deja 15 spectacole pe scene profesioniste din tara si din strainatate. Primul spectacol montat la Teatrul Tineretului a fost Dragonul de aur de Roland Schimmelpfennig, in 2013.
Decorul realizat de scenografa Alina Herescu va ramane cu siguranta in mintea spectatorilor: un spatiu erotizat, electrizant, care indeamna privitorul la fantazare si il inrobeste visual prin atentia pentru detaliul cu impact emotional. Nascuta la Bacau in 1978, absolventa a Academiei de Arte Bucuresti (2002), Alina Herescu este deja un nume consacrat in lumea teatrului, cu o uriasa capacitate de munca: a facut scenografie si costume pentru aproape 50 de spectacole pe scene profesioniste. Prima colaborare cu Teatrul Tineretului a fost in 2010, ca scenograf al spectacolului Auditia.
Tentatia de a face lucruri interzise atunci cand credem ca nu ne vede nimeni este general umana. Dar se prea poate ca de fiecare data sa fie niste ochi care ne privesc. (Raluca NACLAD – secretar literar)
Ianuarie 2015