Macedonia are simbolurile sale in materie de asezari umane iar Bitola, oras situat la poalele muntelui Baba, este unul dintre motivele principale de mandrie. In ciuda faptului ca este al doilea ca marime din tara, Bitola si-a pastrat sarmul pe care-l avea odinioara cand era supranumit "orasul consulatelor".
Slavii, grecii, albanezii, turcii, sarbii, croatii si chiar aromanii au contribuit de-a lungul timpului la definirea indentitatii sale multiculturale, lucru reflectat astazi prin numeroase monumente de valoare.
Strada Shirok Sokak reprezinta pentru locuitorii orasului Bitola ceea ce Strada Lipscani reprezinta pentru bucuresteni, adica un spatiu pietonal etalon intesat cu baruri si cafenele unde se intalnesc tinerii la fiecare sfarsit de saptamana. Superioritatea celei dintai, insa, consta in nivelul superior de intretinere si conservare a cladirilor romantice si neo-clasice.
Incepand cu cele mai simple obiective puteti vizita vechiul bazaar, mai apropiat de starea originala decat oricare altul din Macedonia, avand in preajma edificii otomane. Totusi, cand atmosfera agitata din spatiul comercial devine apasatoare este semn ca trebuie sa va croiti cale pana la Moscheea Ajdar Kadi. Lacasul de cult restaurat de curand ascunde povestea unor multiple rani suferite din a doua jumatate a secolului XVI pana in prezent.
Intr-un alt registru dar poate la fel de interesant este pentru turisti si localnici Turnul cu Ceas. Batranul orologiu care masoara 30 m a fost inaugurat in 1664 desi privind la fatada sa abia se intrezareste secolul al XIX-lea.
Biserica Sf Dimitrie de pe Str. 11 Octombrie, edificata in anul 1830, respecta planul unei bazilici cu trei nave. Regulile impuse de turci la acea vreme erau stricte: noile lacase de cult nu aveau voie sa fie prea impozante si nici sa primeasca decoratiuni exterioare pentru a nu intrece in suplete si valoare artistica geamiile. In mod ironic insa, interiorul este de o rara frumusete fiind decorat in special cu elemente sculptate in lemn.