Biskupin este considerat de specialisti cel mai important si mai bine pastrat sit arheologic din Polonia si unul dintre cele mai interesante din Europa. Dupa cercetari amanuntite, situl a fost reconstruit si transformat intr-un muzeu, reproducand in detaliu si in marime naturala o asezare din Epoca Fierului. Potrivit istoricilor, situl dateaza din anul 700 IdHr, din perioada in care imperiul roman era abia la inceputurile sale, iar artefactele si constructiile s-au pastrat surprinzator de bine. Un loc special pentru arheologi si pasionati, Biskupin ofera vizitatorilor sansa unei calatorii in timp, cu peste doua milenii si jumatate in urma. Cum erau casele de atunci ? Care erau principalele ocupatii ? Cum traiau locuitorii asezarii ? Ce vase si unelte foloseau ? Tuturor acestor intrebari - si multor altora - incearca sa le raspunda curatorii muzeului Biskupin.
Situl a fost descoperit in 1933 de un grup de studenti, care a vazut mai multi stalpi din lemn iesind din apa lacului. In scurt timp, o echipa de arheologi condusa de profesorul Kostrzewski a inceput lucrarile, care aveau sa continue pana in 1939, cand cel de al Doilea Razboi Mondial si invadarea Poloniei au pus capat, pentru moment, muncii de cercetare. Cum situl se gasea in regiunea unde au fost si primele capitale poloneze, Gniezno si Poznan, era si o importanta marturie a dezvoltarii civilizatiei slave din regiune. Insa dupa ce trupele naziste au invadat tara, nu putini au fost cercetatorii germani care au sustinut ca situl apartine de fapt unei culturi pre-germane. Astazi este general acceptat ca situl este cea mai importanta marturie despre viata asa-numitei culturi Lusiatan, foarte evoluata pentru acea vreme, intalnita in mai multe locuri din Europa Centrala, mai ales in Polonia, Cehia si Slovacia.
Situl / muzeu reconstituie asezarea in spatiul original. Biskupin se gasea pe o insula, in mijlocul lacului cu acelasi nume, apa ajutand la pastrarea constructiilor defensive si artefactelor. Originar, asezarea era inconjurata de o fortificatie de 3.5 metri latime - reconstruita astazi - din trunchiuri de stejar si pamant. Zidul de aparare avea nu mai putin de 450 de metri lungime, impresionant chiar si astazi, demonstrand ca Biskupin era o asezare de dimensiuni apreciabile. De forma dreptunghiulara, cetatea avea 11 "strazi", care alcatuiau un plan bine gandit.
In prezent Biskupin este unul dintre cele mai populare si vizitate locuri din Polonia. Grija cu care au fost reconstruite casele, fortificatiile, intreaga asezare fac din acest muzeu in aer liber un loc special. Anual, aici are loc si un important festival de arheologie, la care participa cercetatori din intreaga lume.
August 2008