In rezonanta cu isihasmul ortodox regasit in partile Capadociei si in Muntele Athos, sihastrii romani au preluat modelul vietii solitare dialogand cu Dumnezeu in cele mai salbatice locuri pe care le gaseau. Atat pe teritoriul fostei Valahii, in judetele de astazi Buzau, Arges si Dambovita, cat si Moldova urmele fizice si toponimice atesta amploarea acestui fenomen precum si aria de raspandire a monahismului.
Unele dintre cele mai valoaroase marturii ale trecutului sunt "scrise" in piatra luand forma bisericilor sau chiliilor rupestre. Multe astfel de vestigii trebuie sa fi existat in trecut, insa putine au mai ramas in timp ce si mai putine indeplinesc pana in prezent scopul original servind la oficierea cultului religios. Prin urmare, nu este putin lucru ca pe o suprafata relativ mica, la poalele clinei montane Meridionale, sa se gaseasca trei biserici rupestre functionale, anume: Corbii de Piatra, Namaesti si Cetatuia lui Negru Voda. Prima se afla in comuna Corbi, pe soseaua Campulung-Domnesti, a doua la 10 km de Campulung Muscel, iar cea de a treia pe soseaua Campulung-Targoviste, in comuna Cetateni, ceea ce inseamna ca intr-o zi ati avea suficient timp la dispozitie sa le cuprindeti intr-o drumetie.
Chiar daca exista tendinta sa fie privite ca un ansamblu invocandu-se conturul triunghiular cu latura de 20 km pe care il formeaza, in realitate nimic nu leaga cele trei asezaminte monahale in afara de faptul ca toate au fost sapate in piatra. Existenta fiecareia dintre ele este explicata individual printr-o legenda, in plus, fiecare prezinta elemente care nu se mai gasesc la celelalte sau in oricare alta parte.
Cea mai spectaculoasa biserica sapata in piatra este probabil Cetatuia lui Negru Voda. Veghind asemenea unui cuib de vultur de pe un platou cu inaltimea de 881 m asupra vaii Dambovitei, biserica rupestra de langa Cetateni se aseamana vestitelor asezaminte monahale de la Meteora, Grecia. Drumul pana sus este anevoios insa multumirea dobandita in final nu lasa niciodata loc vreunui regret. Atestarea documentara sosita in evul mediu nu marcheaza ca in majoritatea cazurilor si inceputul existentei sale. Cu siguranta Cetatuia a fost mult mai veche dupa cum indica inscriptiile din preajma sa. De pilda, pe una dintre stancile din apropiere se afla incizat conturul "calaretului trac", tanarul zeu al tracilor balcanici si danubieni, confirmand opinia conform careia pe acest loc a existat candva o asezare dacica.
Despre biserica manastirii Namaesti nu se cunosc prea multe lucruri. Legenda spune ca sosind pe aceste meleaguri Sfantul Andrei Apostolul Romanilor si negasind in interiorul pesterii vreun inchinator la idoli ar fi exclamat: "Nemo est" adica "Nu este nimeni", de unde numele: Namaesti. Unii istorici sustin ca aici ar fi functionat o catacomba crestina in perioada romanilor iar altii sustin varianta templului inchinat lui Zamolxes.
Biserica rupestra Corbii de Piatra este deosebit de valoroasa, nu numai prin felul in care a fost implantata in stanca, ci si prin pictura care o impodobeste, despre care specialistii afirma ca este in cea mai pura traditie bizantina, datand din secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme. Initial, biserica avea 2 altare pe un singur naos, caracteristica prin care biserica rupestra este unica la noi in tara.
Sursa foto 1,2,3,4