Orasul Lalibela, din nordul Etiopiei, constituie una dintre cele mai importante destinatii cultural-religioase din Africa. Aceasta ca urmare a existentei pe teritoriul sau a 11 biserici sapate in granit, al caror acoperis se afla la nivelul solului.
Toate monumentele au fost “cladite”, ori mai degraba excavate, de Regele Lalibela dupa secolul al XII-lea, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Etiopiene. Scopul regelui ar fi fost, potrivit traditiei, sa creeze Noul Ierusalim pentru contemporanii care din motive lesne de inteles nu puteau ajunge in Tara Sfanta.
Potrivit altor izvoare, regele insusi ar fi vizitat locurile Mantuitorului, inspirandu-se din ceea ce a vazut in timpul calatoriei, dar mai putin in privinta arhitecturii bisericilor. Putine locuri de inchinaciune crestine se pot mandri astazi cu o autenticitate mai nealterata decat bisericile din Lalibela.
Fiecare monument pe care il priviti a fost realizat, atat in exterior cat si in interior, numai cu dalta si ciocanul. Nu lipsesc motivele geometrice, orientale, de influenta islamica, si chiar picturile murale in cateva cazuri. Cea mai spectaculoasa biserica este Bet Giorgis (Sf Gheorghe), are forma de cruce greceasca si a fost edificata dupa moartea regelui Lalibela (circa 1220) ca un omagiu al vietii si activitatii sale.
Primii europeni care s-au impartasit de frumusetea bisericilor au fost exploratorii portughezi, pe la anul 1520. Relatarea cuprinsa intr-un jurnal de calatorie a fost socotita atat de fantezista incat nu i s-a oferit atentie.
Dupa ce a renuntat la tron, se spune ca regele Lalibela s-a retras intr-o pestera din apropiere pentru a duce viata pusticeasca, fapt care l-a consacrat in randul celor mai mari sfinti etiopieni.
Sursa foto: Wikipedia
I. C.
editor artline.ro