Satul Surdesti din judetul Maramures nu are un nume sonor, nu se afla printre obiectivele de interes national, desi toti cei care au avut sansa sa se deplaseze pana aici l-au aclamat ca unul dintre cele mai pitoresti locuri intalnite la noi. Dincolo de frumusetea cadrului natural te va impresiona frumusetea sufleteasca a localnicilor care isi duc viata intr-o atmosfera patriarhala demna de o nuvela slaviciana.
Satul Surdesti se bucura, in plus, de o zestre arhitectonica si culturala pe masura alcatuita din doua biserici vechi din lemn. Mai importanta este cea a comunitatii de confesiune greco-catolica, cu harmul “Sfintii Arhangheli”, construita de mesterul Ion Macari in 1766. Cu inaltimea turnului de 54 m si 72 m inaltime totala, biserica din partea de jos a satului este una dintre cele mai inalte constructii de lemn din lume. In interior, de o valoare deosebita sunt picturile din 1783, infatisand o fractiune din iconografia populara autohtona. Locasul a fost incredintat Bisericii Ortodoxe Romane de autoritatile comuniste, in anul 1948, dar dupa 1990 a reintrat in posesia Bisericii Greco-Catolice. Pentru sa valoarea artistica, monumentul istoric a trecut in anul 1999 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Cea de-a doua biserica, tot din lemn, folosita de comunitatea ortodoxa, se gaseste in partea de sus a satului si este inconjurata de cimitir. Desi are o vechime mai mare ca cea din josul satului, aceasta a fost adusa la Surdesti dintr-un sat vecin, Bontaieni, in anul 1930. Traditia spune, mai departe, ca si la Bontaieni biserica ar fi ajuns tocmai din Moiseni, dupa un popas in Ferneziu, langa Baia Mare. Daca traditia se va adeveri vreodata, acest locas va fi recunoscut ca unul dintre cele mai “nestatornice” din Transilvania. Dimensiunile reduse, chetorile puternice in dinte culcat si fereastra marunta infundata pe latura de sud trimit spre secolul XVII.
In prima imagine: biserica greco-catolica
in a doua imagine: biserica ortodoxa
5 iulie 2013
Susa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro