Bisericile, cu deosebire cele vechi, sunt mai mult decat simple locuri de reculegere si inchinaciune. Prin arhitectura si specificul lor pot fi adevarate reprezentari iconice pentru nazuintele spirituale ale unui popor. Bisericile de lemn din Ucraina sunt asemenea creatii, in consecinta sunt de un real interes nu doar pentru oamenii religiosi, ci pentru toti iubitorii de arta si cultura.
Prima referinta la un astfel de asezamant in Ucraina dateaza din secolul al X-lea, si face trimitere la o biserica din regiunea Podillya. Toate sfintele locasuri din lemn de pe teritoriul tarii vecine, indiferent de locul si timpul in care au fost ridicate, impartasesc o serie de elemente: forma de arca, biserica fiind socotita simbolic corabia care poarta sufletele catre mantuire, diviziunea in trei sectiuni principale, turla svelta, orientarea altarului catre rasarit etc. Totusi, este cu neputinta sa nu remarci ceea ce le face inainte de toate speciale, pe fiecare in parte.
Bisericile in stil bucovinean
Stilul bisericilor bucovinene ne este, daca nu cunoscut in cele mai mici detalii, cel putin extrem de familiar noua romanilor. Dintre trasaturile care il definesc pot fi amintite: turla inalta, acoperisul cu frontoane si sindrila, structura din pari acoperita cu lut si varuita la fel ca in cazul caselor bucovinene.
Bisericile in stil lemko
Bisericile lemko, cel mai frecvent, prezinta pe fiecare dintre cele trei sectiuni cate o turla, cea mai inalta fiind cea de deasupra intrarii. La o prima vedere, acestea au imprumutat ceva din alura catedralelor gotice.
Bisericile in stil hutsul
Acest tip se desosebeste mai intai de cele anterioare prin planul sub forma de cruce, impartit in 5 sectiuni. Domul central este scund si adesea prezinta elemente decorative din metal, folosite dealtfel si la casele din regiune.
Bisericile in stil boyko
La bisericile in stil boyko, impartite in 3 sectiuni, nava centrala este cea mai mare. Turlele complexe, construite pe mai multe niveluri sunt elementele distinctive principale.
In regiunile Zakarpattya si Pidlyashshya veti intalni stilul Lemkiv care nu se mai intalneste in alte parti. Printre cele mai bune exemple in acest sens sunt: biserica Sf. Apostol Iacob din Pidlyashshya, care dateaza din anul 1604, si biserica Pokrovska din 1762.
In secolul al XIX-lea, guvernul tarist a interzis construirea de biserici din lemn „in stil popular national” in limitele Impriului Rus. Constructiile religioase vor continua totusi sa rasara in regiunile ucrainene aflate sub dominatia Imperiului Austro-Ungar, traditia fiind astfel dusa mai departe pana in zilele noastre.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro