Deosebite de catedralele din vestul Europe prin dimensiune si stil, bisericile din lemn intruchipeaza forma traditionala a arhitecturii religioase in unele regiuni ale continentului. Romania nu este singura tara care tine cu sfintenie, mai mult sau mai putin, la edificiile de patrimoniu din aceasta categorie.
Slovacia, tara strabatuta ca si a noastra de lantul Carpatic, poseda deopotriva cateva exemple elocvente, ba chiar din alte confesiuni decat cea ortodoxa. Bisericile de lemn din sectorul slovac al muntilor Carpati au fost inscrise in anul 2008 pe lista patrimoniului mondial. Mai exact, 2 lacasuri romano-catolice, 3 protestante si 3 ortodoxe, construite intre secolul al XVI-lea si secolul al XVIII-lea.
Interesanta este intrepatrunderea elementelor apusene cu cele rasaritene, in cadrul aceleiasi regiuni si indeosebi pe monumente identice. Un prim stil de mentionat este cel gotic. Biserica romano-catolica St Francis de Assisi a fost construita intre 1499-1500 si este cea mai veche si bine conservata biserica de lemn din Slovacia. Picturile gotice murale din 1655 si 1805 sunt cele mai valoroase elemente din interior.
O a doua generatie de biserici de lemn (numite “articulare”) este cea conturata la sfarsitul secolului al XVII-lea, sub legea emisa de imparatul Leopold I. Aici se incadreaza cele din localitatile Sv. Kríž, Leštiny, Kežmarok si Hronsek.
Biserica din Kežmarok a fost construita in 1717 si este probabil cea interesanta din cele 5 biserici articulare existente inca in Slovacia., prin valorosul ansamblu mural conservat aici ca si prin frumusetea decoratiilor in lemn. Constructia este are latimea de 30.31m, lungimea de 34.68 m, si o inaltime de 20.60 m, avand o capacitate de 1500 persoane, un numar mare pentru o biserica de lemn.
Cea mai inspirata modalitate de a vizita monumentele este sa calatoriti din sat in sat dupa ce le-ati reperat pe o harta. Bisericile sunt deschise turistilor dar nu au un orar fix iar unele cer taxe de intrare.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro