Alura eleganta, misterioasa si nostalgica a orasului St. Petersburg este legata fara echivoc si de prezenta bisericilor si catedralelor ortodoxe. Modeste sau extravagante, recente sau istorice, toate lacasurile reflecta grandoarea de odinioara a “Capitalei Nordului”.
Chiar daca in St Petersburg, bisericile de piatra au inceput a se construi putin peste 150 de ani in urma, diversitatea lor arhitectonica impresioneaza astazi pe oricine. Vei remarca inainte de toate cupolele aurite, si preferinta arhitectilor pentru barocul timpuriu si ornamentele specifice Renasterii Ruse.
Cladita in stilul bazilicii Sf. Petru din Vatican, Catedrala Kazan are un aspect arhaic roman. In ciuda asocierii cu simbolul catolicismului, Catedrala Kazan se numara printre cele mai emblematice biserici ale ortodocsiei ruse. Biserica se afla pe strada Nevsky Prospek.
Cartierul Admiralty este dominat de imensa cupola aurita a Catedralei St. Isaac, finalizata in 1858. Alcatuind astazi un mic muzeu, palierele superioare ale acesteia merita cu siguranta o vizita. De la pasarela din jurul cupolei se dezvaluie St Petersburg in toata splendoarea: canale, poduri de piatra, cladiri neo-clasice, turle de biserici in departare, si nu in ultimul rand, raul Neva care curgand agale prin centru. In perioada comunista, Catedrala St. Isaac a fost transformata intr-un muzeu al ateismului.
In orasul pe care l-a fondat la inceputul secolului al XVIII-lea, si care ii poarta numele, tarul Petru cel Mare avea sa ridice o citadela. Fortareata Petru si Pavel adaposteste numeroase simboluri, cum este de pilda Catedrala Petru si Pavel. Fiind locul in care au fost inmormantati tarii Imperiului Rus de la Petru I pana la Alexandru al III-lea, catedrala beneficiaza de foarte multi vizitatori.
Biserica Mantuitorului pe Sangele Varsat (Biserica Invierii) a fost construita de tarul Alexandru al III-lea la sfarsitul secolului al XIX-lea, pe locul in care ii fusese asasinat tatal. Biserica ofera o imagine iconica asupra arhitecturii baroce si neoclasice religioase. Interiorul acesteia este decorat pe o suprafata de peste 7,500 metri patrati cu mozaicuri.
La doar cateva sute de metri de Catedrala Sf Nicolae, pe marginea canalului Griboedov, se afla Biserica Sfintilor Isidor si Nicolae, unul dintre primele monumente religioase din St. Petersburg ridicate dupa Revolutie (intre 1903-1907). Fiind in proces de restaurare, aveti putine de vazut in interior, dar nu si de trait sau simtit. Oricum ar fi, biserica cu turle albastre merita vizitata chiar si numai pentru faptul ca se afla intr-una din zonele cele mai interesante ale orasului istoric St Petersburg.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro