La circa 30 de km departare de Bacau se afla Parincea, comuna cunoscuta dupa anii '90 pentru asezamantul sau monahal de cult ortodox. Manastirea Sfantul Nicolae din camp, numita astfel dupa aspectul plan al locului in care se gaseste, in ciuda fondarii sale tarzii, are in componenta un lacas de cult vechi de peste trei secole.
Bisericuta de lemn este socotita de batrani contemporana cu marile ctitorii ale Moldovei, fiind potrivit acestora din vremea domnitorului Stefan cel Mare. Inscriptiile insa dau de inteles a fi constuita de enoriasii satului Cucuieti (com. Tamasi) pe la anul 1702, ceea ce o impune oricum ca cea mai veche constructie de acest tip de pe Valea Racataului.
Stabilirea monumentului in Parincea a fost voia Domnului, fiindca cu multi ani in urma cand s-a incercat mutarea in Zlatari cu carute trase de boi, a ramas impotmolit in acest loc. Atunci oamenii au decis ca biserica sa ramana definitiv aici.
Cum era firesc, de-a lungul timpului biserica a cunoscut imbunatatiri, cele mai recente fiind prilejuite de restaurarea inceputa in anul 1995.
Arhitectura de factura populara este lipsita de ornamente, insa biserica se distinge prin turla scunda asezata pe pronaos si arhaismul acoperisului de sindrila. Totul este incadrat de alei curate, si de spatii verzi ingrijite permanent de maici.
In interior, unul dintre cele mai valoroase obiecte pe care trebuie sa le studiati indeaproape este iconostasul din secolul al XVIII-lea. Devenind neincapatoare din cauza obstii care sporise, intre anii 1998-2002, Manastirea Sf Nicolae din Parincea s-a imbogatit cu un al doilea lacas de cult cladit din piatra.
Sursa foto
I. C.