Biserica medievala Sanpetru din Tara Hategului se mandreste cu faima de a se numara printre primele edificii de cult din Romania. In constructia sa au fost incluse bucati de marmura din cetatile dacice din apropiere. Locasul este situata la 10 km de Castelul Colti din localitatea Rau cu Mori si la 7 km de Biserica Sintamaria Orlea si Castelul Kendeffy. Numele satului provine de la hramul unei vechi biserici, Sfantul Apostol Petru. Se pare ca cel care a ctitorit-o a fost unul din cnejii localitatii, poate chiar cneazul Dan, tatal lui Stefan, care a fost jurat in Tara Hategului.
Biserica din Sanpetru era din lemn, dar a fost reconstruita ulterior din piatra, in secolul al XIV-lea. La constructia ei s-au folosit bucati din ruinele romane de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Din pictura originala datand din secolul XIV s-au mai pastrat cateva fragmente la intrare. Biserica are planul in forma dreptunghiulara, iar stilul arhitectural este mixt: portalul vestic corespunde stilului gotic, in timp ce sistemul de boltire si dispozitia planimetrica apartin stilului roman.
Cel mai interesant fragment de marmura romana este un altar al unui templu inchinat lui Silvanus, zeul roman al padurilor, fiind ridicat de un functionar de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, drept multumire pentru ca fusese inaintat in grad. Ceea ce nu veti mai intalni in multe locuri din Romania sunt pietrele romane prinse in zidurile bisericii, ca intr-o adevarata expozitie locala. Cum a fost posibil acest lucru? Dupa retragerea romanilor din Dacia, cladirile lor parasite au devenit mai tarziu sursa de piatra de constructie pentru localnici.
Astazi, biserica medievala din Sanpetru nu mai este folosita pentru slujbe, cei din localitate avand o biserica noua, inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cu toate acestea, ea ramane una din mandriile satului. Biserica poate fi vizitata oricand.
Sursa foto: xplorio.ro
I. C.
editor artline.ro