Intrata in patrimoniul UNESCO dupa 1990, biserica Evenghelica de la Viscri se afla la circa 7 km de comuna Bunesti, si la jumatatea distantei dintre Sighisoara si Brasov. Daca n-ai lua in seama restul constructiilor, edificiul gotic ar fi capabil singur sa schiteze cele mai importante evenimente petrecute pe meleagurile sale. In ciuda dimensiunilor reduse, este o prezenta impozanta in perisajul local, datorita zidurilor de aparare cladite din piatra. Stratificarea in alb, brun si rosu a edificiului, contrafortii si spatiul restrans dintre biserica si cladirile inconjuratoare ii confera asnsamblului un aer medieval.
Prima biserica a fost construita pe la sfarsitul secolului al XII-lea, in prima faza a ocuparii zonei de colonistii sasi, si distrusa in timpul invaziei tatare din veacul al XIII-lea. Lacasul religios cu plan simplu, in stil romanic, este inlocuit insa in 1498 cu altul care se pastreaza din fericire pana astazi. Turnul din partea de vest a bisericii dateaza din anul 1494 si ascunde inauntrul sau un mediu obscur, cu scari inguste pe care se poate circula.
Interiorul este impodobit cu mobilier prezentand motive populare sasesti, iar corul atrage atentia printr-o coloana romanica, provenita de la biserica initiala. Biserica din Viscri are o singura nava cu tavan plat. Ferestrele actuale ale corului au fost transformate, la cercetarea pererilor gasindu-se urme ale unei ferestre romanice in estul absidei, iar ale uneia in arc frant pe latura de sud, ambele datand din timpul transformarii gotice a corului. Fragmente mari de fresce au fost de asemenea descoperite, dar pictura a fost partial distrusa la inaltarea corului. Peretele de nord al salii ce nu are ferestre a fost candva impodobit cu pictura, dar i s-au suprapus inscriptii.
In localitate mai dainuie, intr-o stare de conservare destul de buna, una dintre cele mai pitoresti cetati taranesti de origine saseasca. Turnul locuinta si incinta ovala a servit probabil drept nucleu pentru aceasta fortificatie in secolul al XIV-lea. Daca doriti sa patrundeti si mai mult in universul satului de odinioara, pe langa biserica mai puteti vizita impresionanta colectie de la muzeul etnografic al localitatii. Sunt puse in lumina obiecte care faceau parte din viata de zi cu zi a locuitorilor, iar ca valori spirituale, traditiile si obiceiurile reprezentative pentru zona. Viscri a atras atentia fundatiei patronata de Printul Charles, care a restaurat biserica si a contribuit la dezvoltarea turistica si economica a catorva sate.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro