Aceasta biserica evanghelica fortificata asezata in centrul satului Harman din Tara Barsei, dateaza in prima sa forma inca din veacul al XIII-lea. Edificiul prezinta influenta arhitecturii gotice de factura cisterciana, fiind constuit spre a-l cinsti pe Sfantul Nicolae, ocrotitorul celor nevoiasi. In interior s-au pastrat cateva capiteluri romanice, iar in sacristie cateva console sculptate cu capete grotesti. Corul si-a pastrat forma initiala dar absida acestuia a fost acoperita cu o calota sferica.
La parterul turnului de est al cetatii se pastreaza capela funerara (sec. XIV), ce adaposteste valoroase picturi in stilul gotic tarziu. Cu totul speciala si demna de mentionat ar fi sinteza intre pictura bizantina si apuseana. Reprezentarile iconografice murale au fost executate in perioada 1460-1479 si infatiseaza scene si figuri biblice: Judecata de Apoi (tema principala), Rastignirea lui Iisus, pe Fecioara Maria, diferiti sfinti si apostoli.
Minunata pictura a fost acoperita cu var imediat dupa Reforma si curatata in anii ‘20. Astazi, biserica se numara printre cele mai de seama obiective culturale din Romania si din lume, fiind parte din patrimoniul mondial UNESCO. Unele izvoare mentioneaza ca ar fi apartinut cavalerilor teutoni.
Fortificatia taraneasca ce inconjoara sfantul locas, formata dintr-un triplu cordon de curtine concentrice, a fost adaugata 200 de ani mai tarziu. Din cetate deriva jumatate, daca nu mai mult din farmecul asezamantului din Harman, ea fiind cea care se infatiseaza prima vizitatorului. Zidul exterior, cu o inaltime de doar 4,5 m avea menirea sa apere baza incintei, in vreme ce zidul interior inalt de 12 m era prevazut cu sapte turnuri.
Turnurile erau prevazute cu gauri pentru turnarea smolii topite asupra atacatorilor, lucru ce asigura o mai buna aparare. Cetatea a suferit numeroase incendii, dar pana la Revolutia din 1848 nu a fost cucerita niciodata. In stare foarte buna de conservare sunt camarile in forma de fagure de miere care serveau la pastrarea proviziilor si la adapostirea familiilor.
Turnul clopotnita are cinci niveluri si se prezinta la parter ca un portic boltit in cruce. Un element interesant pe care il poseda este orologiul cu un singur ac orar, ce dateaza din secolul al XVI-lea. Turnuletele de la colturile acoperisului semnificau in epoca medievala autoritatea de “ius gladii” a Harmanului. Daca ajungeti in localitate indicat ar fi sa aveti in vedere alte doua atractii importante din regiune: Rezervatia Dealul Lempes sau Dealul Cetatii si Mlastina Harman.
Sursa foto: turismland.ro
I. C.
editor artline.ro