Situata la 80 km de Sibiu si la numai 15 km de Medias, frumoasa comuna Biertan pare sa fi imprumutat ceva din atmosfera care se mai regaseste doar in fosta Capitala Culturala a Europei. Asezarea mentionata prima data intr-un document din 1283, una dintre cele sapte comunitati infiintate de saxoni pe teritoriul provinciei istorice romanesti Transilvaniam este o atractie turistica de semana prin prisma bisericii fortificate pe care o adaposteste.
Lacasul de cult subordonat curentului gotic tarziu a fost ridicat intre anii 1522-1523, odata cu cele doua randuri de ziduri de aparare de la poalele dealului, in locul unei bazilici mai vechi. Amvonul de piatra executat de mesterul brasovean Ulrich la inceputul secolului al XVI-lea impresioneaza prin scenele biblice si motivele vegetale pictate in stilul care marcheaza tranzitia de la Gotic la Renastere. Stranele au fost realizate intre 1514-1523 de Reychmut din Sighisoara fiind printre cele mai valoroase din Transilvania.
Portile bisericii fortificate Biertan blocate prin 19 bare de fier alcatuiesc primul sistem sigur de inchidere din lume, proiectat inca din 1515. Ingeniosul mecanism a obtinut premiul I in 1899 si 1902 la targurile tehnice internationale organizate la Budapesta si Paris. Asta ca sa amintim doar cateva dintre motivele pentru care lacasul a fost inscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1993.
Se spune ca biserica fortificata Biertan a fost atat de bine proiectata incat nimeni nu a gasit vreo cale de a o cuceri. Din 1572, vreme de peste 300 ani aici isi va avea resedinta episcopul luteran. Biserica din Biertan mai este cunoscuta pentru o caracteristica ce o individualizeaza, aici aflandu-se in evul mediu unul dintre cele trei locuri din Europa in care se permitea divortul.
In fiecare toamna satul revine la viata pentru o perioada scurta de timp cu ocazia reuniunii sasilor din Transilvania. Muzica vesela insotita de dansuri traditionale se face auzita pentru numai un week-end la multi kilometri departare. In rest, linistea domneste peste strazile inguste flancate de-o parte si de alta de case inlantuite.