La o mie de metri deasupra apelor marii, undeva intre Muntii Gilaului si ai Vladesei exista un sat uitat de lume ce poarta cu sine clipa de clipa amintirea dureroasa a perioadei comuniste. Locuitorii batrani din satul Belis, mereu primitori si darnici cu strainii, le vorbesc celor care le calca batatura cu sfiala de mutarea "slistei" satului si despre cum au fost nevoiti sa abandoneze intr-o clipa locurile copilariei, casa parinteasca si pe cea a parintelui ceresc.
Comunistii hotarasera sa construiasca aici un baraj, obligandu-i pe locuitori sa se mute mai sus, pe coasta arida a Ungurului. Motii, romani neaosi cu frica de Dumnezeu isi amintesc ca Biserica de sub lac era situata dupa vechea datina in centrul satului pe un promontoriu inalt ca sa fie mai aproape de cer si sa poata fi vazuta de oriunde.
De jur imprejur puteai afla ulite cu case batranesti ridicate din materia prima gasita din belsug in imprejurimi: lemnul. Prezenta discreta in acest colt de tara a facut poate ca niciun document anterior secolului XVIII sa nu-i ateste prezenta, desi avem certitudinea ca fiinta si inainte. Drept dovada, biserica satului construita din piatra se spune ca ar data inca din veacul al XIV-lea.
Pentru turisti, silueta lacasului de cult ce iese de sub ape in fiecare vara secetoasa a devenit obiectiv trecut pe lista "de vizitat". Este singura urma care a mai ramas din Belis. In restul anului, cand e inundata pana-n varf, ca sa-i afli fundatia trebuie sa o cauti pe la 30 de metri sub luciul apei in costum de scafandru.
Este o adevarata minune ca in ciuda conditiilor atat de nefavorabile biserica a ramas in picioare si ca se mai pot distinge portrete din vechile fresce. Alte obiective culturale din apropiere ce merita atentia dumneavoastra sunt: biserica fortificata de la Valeni si cetatile Redesei, iar dintre cele naturale: Cheile Galbenei si Izbucul Galbenei, pesterile Alunu, Ghetarul Scarisoara, Piatra Ponorului, Scarisoara, Ursilor, Zmeilor si altele.
Pentru a ajunge la Belis trebuie sa urmati drumul european E60 Oradea-Cluj-Brasov iar de la Huedin pe DJ101 pana la destinatie.
Sursa foto: http://www.dreamdestinations.ro/wp-content/uploads/2010/09/biserica-de-sub-lac.jpg