Satul Poiana Sibiului il veti descoperi in nord-estul muntilor Candrel, intr-o regiune cu indelungata traditie in cresterea animalelor: Marginimea Sibiului.
Pe langa fondul spiritual bogat izvorat din multe secole de existenta, ceea ce ii mai confera valoare si unicitate este biserica din deal cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”. Locasul de cult este construit si impodobit precum odinioara, are grinzi lungi de brad, temelie de piatra si acoperis de sindrila, oferind un relevant exemplu de arta populara romaneasca.
Forma bisericii este de corabie, cu altarul rotunjit, iar clopotnita se ridica putin peste acoperis. Daca exteriorul face cinste localnicilor prin bunul gust pe care il arata, desigur nici interiorul nu se putea situa mai prejos. Pictura este opera mai multor zugravi: Simion Zugravul din Craiova a pictat naosul (1771), Vasile Muntean din Saliste a pictat iconostasul (1801) si Constantin Zugravul a pictat altarul (1791).
Din pacate pictura de pe peretii interiori este aproape in intregime stearsa sau deteriorata. Anul constructiei monumentului este considerat 1766 insa numele mesterului nu se mai cunoaste astazi. Biserica din Poiana Sibiului dispune de un patrimoniu mobil de o valoare inestimabila: obiecte de cult si carti vechi, icoane pe lemn si sticla. Asezarea este situata la doar 50 de km de fosta capitala culturala europeana Sibiu.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro
24 februarie 2012