Este suficient sa amintesti de Turnul Eiffel sau de Champs-Élysées pentru ca o lume intreaga sa stie despre ce vorbesti. Acel taram al romantismului numit intr-un cuvant Franta este cunoscut in lume pentru bogatia simbolurilor, fie ele materiale sau spirituale.
Si totusi, nu intotdeauna lucrurile promovata cu ardoare, sau asa zise reprezentative, au fost zamislite de geniul popular. O perspectiva mai atenta in plan cultural scoate la lumina o alta fata a Frantei, profunda, originala, neexplorata si, am putea spune, chiar mai pe placul lui Dumnezeu.
Cu tot materialismul care o invadeaza Franta continua sa posede ca si in veacurile din urma simboluri spirituale unice. Bisericile amenajate in stejari fac subiectul unor discutii aprinse in randul istoricilor, antropologilor si altor specialisti.
Chêne-Chapelle sau Biserica Stejar este cel mai cunoscut si important monument de acest tip si se gaseste in frumoasa regiune Normandia, in comuna Allouville Bellefosse.
Monumentul a fost amenajata in 1669 de catre parintele du Cerceau, intr-un arbore traznit. Coloana de lumina care a brazdat cerul a fost considerata semn sfant si astfel s-a decis "construirea" unui lacas sfant inchinat Fecioarei Maria. Curios pentru vizitatorii de astazi este faptul ca in loc de una se gasesc doua bisericute, la fel de vechi, una deasupra celeilalte: Notre Dame de la Paix si Chambre de l'Ermite.
Arborele batran care a fost martorul atator evenimente are o vechime cuprinsa intre 800 si 1200 ani, o inaltime de 15 m si o circumferinta a trunchiului de 16 m. Stejarul exista deja cand Franta devenea regat centralizat sub Ludovic IX in secolul XIII, a supravietuit ravagiilor razboiului de o suta de ani dintre Anglia si Franta si a asistat neputincios la teroarea indusa de "Moartea Neagra" in Evul Mediu.
Folclorul local pastreaza amintirea momentului in care William Cuceritorul s-a rugat la poalele Bisericii Stejar inainte de una dintre batalii.
Alte doua bisericute construite in lemnul unor stejari se gasesc in vestul tarii, destul de aproape una de cealalta, in Saint Sulpice le Verdon, Vendée si in Villedieu la Blouère, Maine et Loire.