Tara Galilor este un taram cu identitate puternica, avand la baza o cultura plina de mituri si legende. Ca dovada, simbolul national al tarii insusi este o fiara mitologica, un dragon. Poate de aceea, ori numai din pura intamplare, teritoriul regiunii Wales ascunde de multe ori obiective religioase de mare insemnatate pentru locuitori dar si pentru turistii vremurilor noastre.
Biserica Sf Cwyfan, stiuta drept "Biserica din Mare", datoreaza numele pozitiei spectaculoase pe care o ocupa in cadrul unui petic de pamant din largul apelor.
Hartile de acum circa 300 de ani indicau o situatie diferita de cea actuala, in sensul ca biserica se afla inca pe tarm. Situatia se va inrautati catre anii 1800 cand apele au navalit pe uscat, obligand oamenii sa o paraseasca. Sfantul Cwyfan este patronul spiritual al locului, care ar fi murit in secolul al VI-lea.
Ceea ce face monumentul si mai special este vechimea sa. Arhitectura pe care avem sansa de a o dmira este rezultatul multor restaurari sau modificari efectuate in epoci diferite. Cele mai vechi elemente, originale, dateaza din veacul al XII, urmate de cele din secolele XIII - XIV.
Chiar daca prin secolul XIX biserica Sf Cwyfan decazuse, fiind o ruina fara acoperis din pricina intemperiilor, treptat reparatiile ulterioare o vor aduce intr-o oarecare stare de prosperitate.
Interiorul ingust al bisericii este decorat cu elemente de data recenta care amintesc de prefacerile din urma, insa peretii cu ferestre micute, incadrate de arcuri gotice te trimit inapoi in timp, in plina epoca medievala. Cea mai apropiata localitate din care se poate purcede spre biserica Sf Cwyfan este satul Aberffraw.
Sursa foto
I. C.
editor artline.ro
17 ianuarie 2012