Situata in parte estica a Bulgariei, Biserica Sf. Sofia, cunoscuta si sub numele Stara Mitropolia (Episcopia Veche), a fost construita in secolele V si VI in orasul Nesebar. Orasul vechi face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO.
Constructia este situata in locul ce se presupune ca a fost centrul orasului antic. Are trei naosuri, o semi-absida circulara si un pronaos. Lungimea acestui sfant lacas de cult este de 25,5 metri, iar inaltimea este de 13 metri.
Naosul din mijlocul bisericii are 9,3 metri latime si se termina in partea de est cu o absida mare inchisa.
Pe peretele de est sunt prezente trei ferestre arcuite. De asemenea biserica avea un acoperis din doua parti ce nu a fost pastrat dupa lucrarile de reabilitare. La interior a fost tencuita si pictata cu fresce. Intreaga biserica are si multe mozaicuri. Zidaria a fost imbinata cu caramida si piatra, Biserica Sf. Sofia fiind cea mai mare din Nesebar a carei structura a rezistat in timp fara a fi refacuta complet.
Biserica Sf. Sofia a fost construita la sfarsitul secolului V, inceputul secolului VI. Aspectul pe care il putem observa astazi a fost creat la inceputul secolului IX, cand biserica a fost reconstruita.
In timpul Evului Mediu Biserica Sfanta Sofia era Catedrala Eparhiei Episcopiei.
In 1257 a fost atacata de venetieni, in timpul unei campanii impotriva Imperiului Bulgar. In acel an multe relicve religioase au fost duse in biserica San Salvatore din Venetia.