Satul hunedorean Densus adaposteste probabil cea mai veche biserica din tara in care s-au oficiat continuu, mai mult de jumatate de mileniu, serviciile cultului ortodox. Obiectivul de varsta necunoscuta, ori cel putin incerta, este unic in Romania si a fost propus in anul 1991 pentru includerea in patrimoniul mondial UNESCO.
Pana astazi s-au facut numeroase investigatii atat in interior cat si in imprejurimi, dar in ciuda eforturilor biserica monument continua sa-si pastreze taina. Cercetand zidurile, constatam ca a fost construita din blocuri, bolovani de rau si materiale transportate de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa - caramizi cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare - ce starnesc tututor uimire si admiratie.
Arhitectura ciudata frapeaza deopotriva si nu ascunde amprentele stilistice ale romanicului tarziu. Acoperisul din placi de piatra, o vadita influenta de sorginte balcanica, ii confera obiectivului aura de biruitor asupra timpului. Geamurile sunt mici si inguste, ca la majoritatea bisericilor medievale fortificate, aflate in fata pericolului iminent.
Chiar daca a suferit si unele transformari, mai ales in secolele XIV-XV cand i s-au adaugat o serie de incaperi anexe, lacasul a permis sa se intrevada planul patrat, cu latura de 6 m.
Pictura, atat cat se pastreaza in interior, dateaza din anul 1443 si apartine primului pictor muralist roman cunoscut. Stilistic prezinta numeroase trasaturi comune cu picturile de epoca din Tara Romaneasca, si indeosebi cu cea a bisericii Sf. Nicolae din Curtea de Arges. Se spune ca reprezentarea Sfintei Treimi, a zugravului Stefan, de la Densus se incadreaza printre cele mai frumoase din intreaga lume ortodoxa.
Panoul informativ care insoteste biserica admite ca “a fost ridicata din piatra, in secolul al XIII-lea”. Totusi, unii banuiesc ca a fost la origine mausoleul generalului Longinus Maximus ucis de daci, iar altii, o biserica amplasata pe ruinele unui templu roman inchinat zeului Marte. Cert este ca altarul este mai aproape de directia sud decat aceea de est, fapt care confirme ipoteza specialistilor ca acolo a fost initial un templu pagan.
Cu adevarat captivanta si bizara este asemanarea bisericii Sf. Nicolae din Densus cu biserica din Somogyvar (Ungaria). Dincolo de similitudinile arhitectonice evidente, pentru care s-ar putea gasi multe explicatii, este curios faptul ca istoricii unguri dateaza monumentul din tara lor in aceeasi ultima parte a secolului al XIII-lea.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro