Biserica Fortificata din Darjiu/Szekelyderzs este singura dintre toate cele sapte biserici fortificate din Transilvania, incluse in patrimoniul UNESCO, ce apartine de comunitatea maghiara.
Denumita de catre localnici si "Cetatea Slaninilor", biserica fortificata a fost construita in mai multe etape, incepand cu secolul XIII. Arhitectura Bisericii Fortificate reprezinta o imbinare armonioasa intre stilul roman, reprezentat de cele mai vechi elemente arhitectonice, si stilul gotic, folosit la reconstructia cladirii, care a avut loc in a doua jumatate a secolului XV.
Principalul punct de atractie al bisericii de la Darjiu il reprezinta picturile murale de la interior, desi mare parte dintre acestea sunt serios deteriorate atat ca urmare a reformei protestante din veacul al XVI-lea, cat si datorita unor reamenajari ulterioare. Din ansamblul mural fac parte "Martiriul celor 10.000", "Convertirea Apostolului Pavel", si picturile ce sunt inglobate in ciclul Legenda regelui Ladislau, fiind considerate cele mai impresionante opere medievale din Transilvania (Urmarirea cumanului, Lupta corp la corp, Infrangerea si uciderea cumanului, Odihna lui Ladislau).
Localnicii numesc biserica "Cetatea Slaninilor" datorita faptului ca in camerele de provizii ale fortificatiei se pastreaza si astazi carnea afumata si slanina locuitorilor satului, dar si cerealele. Este un obicei inedit ce fascineaza turistii ce viziteaza Biserica Fortificata din Darjiu.
Sursa foto: Wikipedia si szekelyderzs.com
A.I.
editor artline.ro