Bijuteriile in epoca victoriana
Cand regina Victoria a urcat pe tron, in 1837, industria de bijuterii din Anglia se caracteriza prin doua elemente : romantica si nationalista. Principalele influente veneau atunci din directia artei populare europene, care va marca ulterior si curentul Arts and Crafts. Pana spre jumatatea secolului cea mai mare parte a bijuteriilor de import din Anglia veneau din Europa, dar in scurt timp au inceput sa fie aduse si din America si Australia.
Chiar daca industria de bijuterii avea in Anglia o indelungata traditie, la jumatatea perioadei victoriene s-a trecut la productia de masa, in Birmingham, Providence, Rhode Island, ceea ce a dus inevitabil la o scadere a standardelor de calitate. Femeile din Anglia au fost extrem de nemultumite de astfel de produse de serie, refuzand sa cumpere chiar daca piesele pastrate se dovedeau a fi de calitate. Multe femei au renuntat complet la bijuterii, altele, mai instarite, si le realizau pe comanda sau le cumparau de la bijutierii tot mai numerosi. Unii dintre acestia, precum Tiffany - un nume faimos mai tarziu - a inceput sa realizeze bijuterii atat de reusite incat in scurt timp avea magazine in majoritatea oraselor europene importante.
Influenta Hollywod-ului
Intre 1940 - 1950 Europa era dominata de cultura americana, mai ales datorita cinematografiei de la Hollywood. Influenta peliculelor si a vedetelor de film a marcat decisiv moda, machiajul, manierele, coafurile si nu in ultimul rand hainele. Tot mai multi nu isi doreau altceva decat sa fie copii perfecte ale vedetelor si prin urmare sa poarte haine si bijuterii identice. Era ca si cand toti sperau ca macar pentru o clipa vor putea duce o viata de vedeta daca vor semana perfect cu una dintre ele.
Cel de al doilea razboi mondial a adus si sfarsitul industriei europene de bijuterii, metalele si pietrele pretioase fiind controlate cu strictete si rationalizate. Nu se mai puteau gasi materiile prime necesare, asa ca bijutierii cu traditie si-au inchis atelierele sau au emigrat in America. Aici, in pofida restrictiilor, industria inca rezista, chiar daca au inceput sa fie folosite materiale mai ieftine. In buna parte datorita dezvoltarii tehnice si evolutiei metodelor de productie, in America erau disponibile nenumarate modele si tipuri, diferite stiluri si la diferite preturi, iar piata a devenit extrem de dinamica, inventiva si mai ales relativ ieftina.
Anii '80 - Dinasty, Dallas si Diamante
In anii '80 bijuteriile si hainele excesiv de stralucitoare au revenit in actualitate in buna parte din cauza televiziunii, seriale precum Dynasty, Dallas, Diamante propunand modele si idei. Modelele de aici au devenit moda in industria de bijuterii si imbracaminte.
Bijuteriile in secolul XXI
Bijuteriile au revenit in atentie, putand printr-o asortare reusita sa dea o noua viata si o noua frumusete hainelor, mai ales pentru o ocazie speciala. Cele mai bune piese sunt fie din aur, fie placate cu aur de 18 sau 22 de carate. Joan Rivers este unul dintre exemplele fericite de designer de bijuterii, creatiile sale fiind modelate in jurul pietrelor pretioase deosebite. Una dintre ideile care i-au adus celebritatea sunt seturile de bijuterii intersanjabile.
Cristalele de zirconiu sunt adesea combinate cu metalii pretioase realizandu-se piese deosebite si mai ales relativ ieftine, astfel incat aproape oricine isi poate permite sa isi cumpere bijuterii frumoase, iar unele dintre cele mai bune cristale folosite in industria de bijuterii sunt cele produse de firma austriaca Swarovski.