Bijuteriile confectionate din materiale organice au fost primele bijuterii facute de om inca din cele mai indepartate timpuri. Astfel de bijuterii au reprezentat o forma de arta traditionala pentru multe popoare antice, triburi care erau cunoscute pentru bijuteriile lor complicate prin forme si dimensiuni atat de variate. Materialele organice au fost folosite la inceput la confectionarea obiectelor utile, cum ar fi ace sau cutite, deoarece acestea erau mult mai maleabile decat piatra.
Foarte apreciate pentru capacitatea lor de a fi sculptate, modelate, vopsite si lustruite, aceste materiale au devenit primele folosite si pentru fabricarea bijuteriilor. Perlele si chihlimbarul sunt astazi cele mai cunoscute materiale organice utilizate la confectionarea podoabelor, dar, in acele vremuri, mai la indemana erau alte materiale, mai usor de procurat: lemnul, nucile, semintele, coralul.
Exista si cateva materiale organice din partea animala precum gheare, colti, dinti si chiar copite dar, cele mai folosite la confectionarea bijuteriilor erau oasele, coarnele de cerb si fildesul. O mare parte din acestea sunt utilizate si astazi. Osul este un material durabil, suficient de moale pentru a putea fi sculptat si gravat. Oasele utilizate pentru margelele de astazi provin in principal de la vaca sau bivolita. Si cele de la camile si oi sunt intrebuintate. Animalele domestice nu sunt in mod special ucise pentru oasele lor ci pentru carne, oasele fiind folosite ca sursa secundara de venit.
La fel ca si osul, fildesul este usor de sculptat si modelat. Acoperit de un strat neted de email, pe care osul nu il are, fildesul poate fi lustruit capatand o stralucire aparte. Dar, fata de os, fildesul este obtinut de cele mai multe ori ilegal. Acesta a fost tinta braconerilor inca din cele mai vechi timpuri. Vanatoarea de fildes ce s-a produs de-a lungul timpului a avut un efect dramatic asupra populatiei de elefanti, aceasta scazand considerabil. Astazi mai sunt aprozimativ 350.000 de exemplare.
Daca detineti o bijuterie din os, corn sau fildes, trebuie sa stiti ca aceasta necesita o ingrijire speciala pentru a o pastra in cea mai buna stare cat mai mult timp. Astfel de bijuterii trebuiesc pastrate intr-o husa moale, eventual cu fermoar, pentru a evita zgarierea lor de alte bijuterii sau obiecte. Bijuteriile din fildes se pot pata foarte usor, este bine de evitat contactul acestora cu parfumuri sau fixativ. Pentru o intretinere cat mai buna este de preferat stergerea lor cu o carpa foarte moale dupa fiecare utilizare.
Ianuarie 2014
A.I.
editor artline.ro