- Duminica, 25 iulie 2010, BUCHAREST BIENNALE 4 – Bienala Internationala de Arta Contemporana Bucuresti – curatoriata de Felix Vogel (n. 1987), cu titlul Handlung. On Producing Possibilities, s-a inchis dupa mai mult de 8 saptamani, timp in care s-a bucurat de un succes fara precedent pentru un eveniment romanesc de arta contemporana.
Bucharest Biennale a capatat in decursul ultimilor ani o reputatie internationala, iar ultima editie a exprimat potenţialul de crestere a acestei forme de intalnire artistica.
BB4 s-a compus din expozitia principala, evenimente paralele si simultane, o expozitie-finisaj la Institutul Cultural Roman de la Stockholm, dezbateri si conferinte.
Au participat 37 de artisti din 17 tari, 21 de lucrari fiind produse special pentru bienala.
BB4 s-a desfasurat in 7 locatii, 6 pentru expozitia principala si 1 pentru conferintele conexe. Felix Vogel a devenit oficial cel mai tanar curator de bienala din istoria artei. Cercetarea, selectia artistilor si pregatirea textelor teoretice s-au desfasurat pe parcursul a 2 ani.
Varsta medie a echipei BB4 este de 22,5 ani, aceasta cuprinzand 6 angajati si 22 de voluntari si interni. Bienala a atras mai multa atentie media decat oricare dintre editiile precedente. Astfel la conferinta de presa dedicata deschiderii bienalei au participat peste 370 de reprezentanti media si profesionisti din tara si din strainatate. Bienala a fost reflectata de peste 110 de publicatii, agentii de stiri, posturi de radio si televiziune, bloguri, precum Frieze, FlashArt, Artforum, e-flux, Art Agenda, Euronews, The Economist, Vogue Italy, Kunstzeitung, Artnet, Afterall, Springerin, Radical Philosophy, Cabinet, ARTMargins, Cura. Magazine, Camera Austria, Mute, ArtPapers, Open, Vicious Vitamins, Kaleidoscope, Goteborgs Posten, TVR Cultural, The Diplomat, Cotidianul, Adevarul, Gandul, Dilema Veche, Arhitectura, 9AM News, MediaFax, Jurnalul National, Curentul, Elle Romania, B-24-Fun, Zile si Nopti, Modernism.ro, Alternativ.ro, Metropotam.ro, Veiozaarte, TimeOut si multe altele. BB4 a beneficiat de un numar mai mare de vizitatori fata de editia precedenta depasind cifra de 58.000.
Pentru aceasta editie a fost editat un numar special bilingv din PAVILION – journal for politics and culture – cu 540 de pagini continand texte scrise de teoreticieni de marca precum Chantal Mouffe, Peter Osborne, Antonio Negri, Bruno Latour, Hito Steyerl, Daniel Beland, Julia Brotea, Maria Muhle, Doina Petrescu, Reinhold Martin sau Ludger Schwarte. De asemenea a fost editat un ghid al bienalei cu 240 pagini.
Website-ul bienalei si pagina de Facebook au adunat peste 70.000 de vizitatori provenind din 73 de tari, in perioada desfasurarii evenimentului. Bugetul BB4 a fost de 842.000 Euro.
BB4 a avut ca sponsor principal Pilsner Urquell, fiind sustinuta de UniCredit Tiriac Bank. Printre institutiile care au contribuit la finantarea BB4 s-au numarat Forumul Cultural Austriac, Danish Arts Council, IFA Berlin, IASPIS, Ministerio da Cultura, Fundacao Calouste Gulbenkian, dgARTES, OCA, Ambasada Olandei, Seacex, Ambasada Frantei, Institutul Cultural Roman, ICR Stockholm, ICR New York etc. Urmand traditia, Ministerul Culturii din Romania a refuzat sustinerea BB4.
Conferinta de presa care va anunta curatorul BB5, din 2012, va avea loc la New York in data de 21 septembrie 2010.
Imagine: Ion Grigorescu, Intalnire electorala, 1975