In secolul vitezei, cartea tiparita nu mai este deloc la moda. Daca vrei sa citesti un autor bun, dai o cautare pe google, il gasesti si-l descarci pe hard, urmand sa-l citesti direct de pe monitor. S-ar parea ca era Guttenberg a luat sfarsit, o noua era, cea a PC-ului, tinde sa ocupe locul vacant. Insa mai exista si oameni pentru care nimic nu se compara cu sentimentul lecturii unei carti proaspat iesite de sub tipar.
IMPRESIONANT. O asemenea persoana este actorul Nicu Constantin, a carui biblioteca este de-a dreptul impresionanta. Nu mai putin de 3.000 de volume si-au gasit locul in casa maestrului. "Am avut bucuria si cinstea sa fiu prieten cu mari autori romani precum marele maestru Marin Preda, Jebeleanu, sa-l cunosc indeaproape pe Zaharia Stancu, pe Sadoveanu, pe Arghezi. Sunt prieten si contemporan cu Fanus Neagu, cu Ion Baiesu, cu Dan Mihailescu, chiar cu Ciupi Radulescu, un baiat de mare talent. Am avut sansa sa ma invart in lumea scriitorilor pentru ca am stiut dintotdeauna ca, daca nu te inconjori de oameni cu capacitate de a gandi, n-ai ce vorbi cu altii. Sau mai bine zis, Timpul pierdut cu prostii e timp pierdut", ne-a declarat actorul.
COPILARIE. De cand se stie, maestrul a fost interesat de lectura, pasiune starnita de marile personalitati ale culturii romanesti care i-au calcat pragul casei parintesti. "Dumnezeu a vrut ca eu sa ma nasc in orasul Carmen Silva, actualul Eforie Sud. Iar toata crema
high-life-ului romanesc (poeti, scriitori, actori, bogatasi, in general) venea vara pe Litoral in aceasta statiune. Mama mea s-a nascut in Grecia, iar tata, in Albania. Prin legatura de grai cu mama, am avut sansa sa-i cunosc, chiar in casa noastra, pe Victor Eftimiu, pe actorul George Vraca, pe marele istoric Tache Papahagi, despre care Nicolae Iorga spunea: Acest mare Papahagi. Eu, copil fiind, ma strecuram langa mama si cu mintea de atunci, la 7 ani, incepeam sa insailez repede serile literale pe care ei le pregateau. Acum, privind inapoi, pot spune ca aceasta a fost una dintre sansele pe care viata mi le-a oferit si pe care eu n-am ratat-o",
ne-a marturisit Nicu Constantin.
DIVERSITATE. Vasta sa biblioteca cuprinde aproape toate genurile de literatura: incepand cu carti pentru copii, continuand cu poezie, teatru, romane politiste, carti istorice, precum si filozofie. "Incerc sa inspir copiilor mei, lasandu-i sa-si faca jocul internetului ca totusi gimnastica unui creier se face citind. In momentul lecturii, creierul lucreaza, asimileaza, cand citesti un volum esti doar tu cu tine insuti. Nu acelasi lucru se poate spune cand esti in fata
PC-ului, intrucat intervine factorul electronic, care oboseste creierul. Nu mai exista linistea cititului", considera artistul. In ciuda profesiei sale, actorul prefera intotdeauna un tratat de filozofie unui volum de poezie. "Chiar daca il divinizez pe Eminescu, chiar si pe Cosbuc si mi-a placut intotdeauna Toparceanu, prefer filozofia pentru profunzimea sa. Iti ofera un orizont larg, se refera la tot, nu este o directionala. Gandirea lui Kant sau a lui Confucius o filtrezi prin propria gandire si profesie", isi argumenteaza alegerea Nicu Constantin.
Cu toate ca volumele din biblioteca sunt numeroase, iar unele dintre acestea au si cateva ganduri de la autorii cu care actorul este prieten, va ganditi ca proprietarului ii este greu sa spuna care este cartea la care tine cel mai mult. Nu este deloc asa. "Cartea cea mai draga mie este... una de bucate. Mi-a fost daruita de sotia mea, pentru a manca rafinat si a ma pastra in forma", ne-a declarat actorul. Si chiar daca biblioteca sa rivalizeaza cu una publica, artistul spune ca nu-i place sa imprumute carti.
Exista si volume pe care maestrul evita sa le citeasca: este vorba despre drame. "Nu-mi plac cartile triste, pentru ca eu sunt o fire vesela, am stiut sa fac lumea sa rada, dar am ras si eu. N-am stiut sa ma fac de ras, dar asta este o alta nuanta", a incheiat Nicu Constantin.
AUTOGRAFE
Multe dintre volumele prezente in biblioteca poarta si un autograf dedicat de autor lui Nicu Constantin: "Lui Nicu Constantin toata inima si lacrima lui Fanus Neagu" (foto), "Eminentului artist Nicu Constantin caruia Dumnezeu ii va ierta toate pacatele, daca cumva are, pentru cate frunti a descretit si inimi a inveselit"; "Prietenului vechi si bun pretuire statornica", Ion Dodu Balan; "Lui Nicu Costantin caruia i-a dat Dumnezeu atat umor cat pentru un intreg teatru de comedie. Un omagiu de la Ion Baiesu"; sau "Domnului Nicu Costantin pentru arta sa durabila", Adrian Paunescu.