Alexandria este al doilea oras ca marime din Egipt dupa Cairo si unul dintre locurile cele mai incarcate de istorie de pe Pamant. Intemeiat in jurul anului 332 i. Hr. de Alexandru cel Mare, orasul Alexandria s-a dezvoltat rapid, ajungand sa infloreasca in toate domeniile dar mai mult ca orice asezare din vremea sa in domeniul cultural. Drept dovada biblioteca impresionanta care asemenea unei legende a ramas pe buzele tuturor pana in zilele noastre.
Se crede ca, in jurul anului 295 i. Hr., invatatul si oratorul Demetrius din Phaler, un guvernator exilat din Atena, l-a convins pe Ptolemeu I Soter sa infiinteze aici o biblioteca. Demetrios si-a imaginat o biblioteca in care sa fie gazduite copii ale tuturor cartilor lumii, o institutie fara seaman in lumea antica. Prin urmare, Ptolemeu I incepe constructia unui muzeu (palat al muzelor), care sa adaposteasca o universitate, o academie si o biblioteca. La inceput colectia bibliotecii se ridica – potrivit unor estimari – la 400.000 de papirusuri, ca mai tarziu, pe timpul lui Cezar, numarul lor sa se dubleze. Documentele proveneau din Asiria, Grecia, Persia, Egipt, India si de la multe alte natiuni. Printre ele, avem dreptul sa credem, se aflau numeroase informatii de pret referitoare la poporul dac, dar din pacate ele s-au pierdut.
Au fost achizitionate, de asemenea, cartile care au apartinut bibliotecii personale a lui Aristotel, iar marea colectie a Atalizilor (suveranii regatului elenistic Pergam), de peste 200.000 de volume, a fost transferata de asemenea la Alexandria. Ingloband cunostinte pretioase din toate domeniile, Biblioteca din Alexandria a jucat un rol important in cunoastere, luminand asemenea unui far pana departe la hotarul cu tinuturile barbare.
Aici s-au pus practic bazele stiintei moderne, au fost stabilite principii fundamentale in astronomie, matematica, fizica, muzica, filosofie. Merita a fi mentionate cateva personalitati formate in spiritul Bibliotecii din Alexandria. Aristarh declara inainte cu 1800 de ani inaintea lui Copernic ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui iar Eratostene, a dovedit ca dovedit ca acesta este sferic, calculandu-i circumferinta cu o precizie uluitoare.
Cumuland cunostinte la Biblioteca din Alexandria, Hipparchus a pus bazele primului atlas de stele si a calculat durata anului solar cu o precizie de pana la 6,5 minute. Va mai amintiti din scoala de geometria euclidiana? Numele i se datoreaza unui matematician numit Euclid, scolit la Alexandria. Elementele sale de geometrie se studiaza chiar si acum peste tot in lume. Desigur, pe langa aceste nume vor fi fost multe altele.
Dupa mai bine de sase secole de existenta si perfectionare, Biblioteca din Alexandria piere in conditii ramase inca incerte istoricilor. Actualmente doua teorii se bucura de mai multa sustinere. Distrugerea partiala a bibliotecii este atribuita perioadei din timpul razboiului civil de la sfarsitul sec. III AD, iar o aripa a bibliotecii a fost distrusa de crestini in anul 391 AD, in urma edictului dat in acel an de catre imparatul Theodosius prin care religiile pagane erau scoase in afara legii.
I. C.
editor artline.ro
Aprilie 2014