Printre comorile Bibliotecii Nationale a Rusiei din St. Petersburg se afla un numar de 904 manuscrise grecesti. Asa cum precizeaza si site-ul institutiei, aici se afla cea mai mare colectie de manuscrise grecesti din Rusia si una dintre cele mai mari din lume.
Unele dintre manuscrise dateaza din secolele II – IV si contin fragmente din piesele marelui dramaturg grec Menander (Menandros) (342-291 i.e.n), unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai comediei ateniene, autor al unui numar de peste 100 de comedii.
Biblioteca Nationala a Rusiei detine si fragmente din Codex Sinaiticus, cea mai veche Biblie in limba greaca cunoscuta in lume, scrisa in secolul IV e.n. Manuscrisul a fost descoperit la Manastirea Sf. Ecaterina de la poalele Muntelui Sinai. Parti din acest manuscris se afla in prezent si la British Museum din Londra, la Biblioteca Nationala din Leipzig, Manastirea Sf. Ecaterina din Sinai.
Multe dintre manuscrisele grecesti de la Bibiloteca Nationala a Rusiei au fost adunate de Arhiepiscopul Porfiry Uspensky (1804-1889) printre care si o parte din Codex Sinaiticus. Uspensky a calatorit in Siria, Palestina, Egipt si a cercetat arhivele bisericesti si manastiresti.
Carturarul german Constantin Tischendorf a calatorit si el in estul lumii in cautarea de manuscrise pentru regele Saxoniei, Frederick Augustus II, si a ajuns si la Manastirea Sf. Ecaterina de pe Muntele Sinai. In 1844 calugarii i-au dat cateva pagini din acest manuscris. In 1853 a calatorit din nou catre Muntele Sinai, dar s-a izbit de aceasta data de refuzul monahilor. In 1854 a apelat la sprijinul Rusiei, Manastirea Sf. Ecaterina aflandu-se atunci sub influenta Rusiei si calugarii i-au daruit manuscrisul pentru Rusia si tar.
Constantin Tischendorf a studiat la Universitatea din Leipzig. Si-a asumat sarcina de a publica intreg textul pentru Codexul Sinai si a reusit sa il publice in 1862 la Leipzig sub titlul Codex Sinai Bibliorum Petropolitanus.
imagine: wikipedia.com
G.P.