Fara a putea fi considerata o monografie în adevaratul sens al cuvântului, „Manastirea din comuna pierduta“ este o carte cu caracter de jurnal de calatorie, scrisa de un pelerin pe cararile uitate ale comunei Rusavatu. În drumul sau spre destinatie, Manastirea „Cârnu“, autorul evoca cu un aer usor naiv, dar fermecator în felul lui, fapte istorice, personalitati ale locului, facând deseori trimitere la informatiile din arhive.
„Cea de a cincea carte a lui Dumitru Negoita cred ca este una folositoare, un fel de monografie sentimentala si totodata un instrument de a descoperi istoria locurilor din judetul Buzau“, a declarat publicistul Viorel Frâncu.
Considerat cel mai vechi asezamânt monahal din partile Buzaului, Manastirea „Cârnu“ ocupa locul central în cartea lui Dumitru Negoita. Autorul apeleaza de cele mai multe ori la dialog, pentru a descrie cu lux de amanunte datele istorice legate de lacasul de cult. Printre informatiile mai putin cunoscute la care buzoianul face trimitere este legatura Manastirii „Cârnu“ cu numele celebrului Dostoievski. Marele scriitor rus se pare ca a apelat la cartea „Dobrotulubiei“ scrisa de Paisie de la „Cârnu“ si face referire în romanul „Fratii Karamazov“ la Paisie Velicicovshi (1722-1704), „vestit calugar si carturar“, sihastru prin partile Munteniei si Moldovei.
Privita per ansamblu, cartea semnata de Dumitru Negoita are meritul de a trezi curiozitate cititorului asupra unor locuri din judet si a informatiilor istorice care dau valoare monumentelor de patrimoniu din Buzau.