Intr-un volum documentat cu rabdare, pasiune si siguranta de sine a specialistului, Karen Armstrong spune tocmai aceasta poveste prea putin cunoscuta publicului larg, rezervata mai curand teologilor si cercetatorilor: cum am ajuns la Biblia de astazi, cu diferentele impuse de diverse interpretari sau confesiuni? Cum s-a nascut cartea sfanta a crestinismului, ce texte au fost pastrate si care au fost eliminate, ramanand sub forma de apocrife (si de ce), cum s-a ajuns la cea mai citita si cumparata (sau daruita) carte din toate timpurile?
Daca astazi suntem obisnuiti, indiferent de confesiune, sa gasim usor o Biblie, cat de mult stim despre felul in care a fost editata si cum s-a ajuns la textul din prezent? Cu siguranta prea putin, iar studiul semnat de Karen Armstrong este o surprinzatoare sinteza asupra subiectului, o introducere pentru o perioada de studii aprofundate, o carte de istorie “altfel” si mai ales genul de lucrare ce va spulbera prejudecati, va da raspunsuri si mai ales va incanta orice potential cititor.
Si daca la final cititorul stie mult mai multe decat ar fi crezut despre istoria Bibliei, pe care o va reciti foarte probabil cu mai multa atentie si intelegand poate pasaje si capitole altadata obscure, intr-o noua grila de interpretare, poate ca va fi si momentul in care va incepe sa redescopere si sa inteleaga mai bine si rolul jucat de aceasta carte in evolutie culturii europene si ulterior in istoria intregii lumi.
Karen Armstrong, Biblia. O istorie, editura Nemira, 2023