Berat este numele celui mai bine conservat oras otoman din Balcani ce se gaseste in sudul capitalei Tirana, in Albania. Cadrul natural pitoresc si cultura materiala si spirituala avansata au facut posibila transformarea sa intr-una dintre cele mai iubite destinatii turistice si includerea in Patrimoniul Mondial UNESCO.
Coborand pe firul istoriei aflam ca inceputurile orasului Berat sunt plasate in antichitate, in jurul anului 314 i. Hr. atunci cand Casandru fondeaza un polis pe care-l denumeste Antipatrea in cinstea tatalui sau Antipater. De la oraselul fortificat pana la cel modern au trecut milenii de cautare a echilibrului, timp in care mai multe neamuri (greci, latini, slavi, turci) si imperii s-au succedat lasand urme adanci in cultura locala. Influenta otomana, adica cea din urma, care a durat intre anii 1450 - 1912 avea sa pecetluiasca definitiv personalitatea Beratului.
Cea mai veche parte a orasului este Kala si corespnde intocmai limitelor stabilite in trecut de zidurile cetatii. In perioada cand asezarea si-a sporit numarul de locuitori spatiul a devenit o constrangere iar oamenii si-au construit casele pe dealuri, in lungul raului Osum. Se intampla la inceputul secolului al XIII-lea.
Din fericire in perioada comunista orasului i s-au recunoscut calitatile fiind protejat din calea interventiilor de sistematizare. Astfel, orice plimbare pe stradutele inguste este un bun prilej de a admira cladirile publice cu arhitectura otomana si lacasele vechi de cult. Pentru a intelege de ce a fost denumit "orasul celor o mie de ferestre" trebuie sa urmariti in promenada dumneavoastra fatadele locuintelor batrane.
Cel mai vechi obiectiv din Berat este cetatea omonima care domina asezarea de pe dealul stancos aflat pe malul stang al raului Osum. Dupa ce a fost arsa de catre romani in anul 200 i. Hr. zidurile sale au fost reconsolidate in secolul al V-lea sub imparatul bizantin Teodosie al II-lea. Cetatea Berat avea sa fie reconstruita in veacul urmator si in secolul XIII, sub Despotul Epirului Mihail Comnenos Doukas. Chiar daca timpul si-a lasat amprenta pe infatisarea acesteia, ea va ramane in continuare la fel de spectaculoasa si indragita de vizitatori.
Biserica Sf. Todhri a fost constuita in secolul al XVI-lea iar biserica Sf. Maria, ce gazduieste astazi Muzeul Onufri, dateaza din 1797 fiind ridicata pe locul unui lacas de cult din secolul al X-lea. Alte atractii demne de remarcat mai sunt: Muzeul Etnografic si cele doua geamii din veacurile XV respectiv XIX .