Ziarul Adevarul prezinta în exclusivitate câteva pasaje dintr-o carte care va avea parte, cu siguranta, de momente controversate: "Istoria alternativa a literaturii române în benzi desenate".
O poveste halucinanta, cu puternice accente de realitate. Trei tineri scriitori contemporani vor sa schimbe conventiile în literatura, printr-un volum de benzi desenate, nemaipublicat în România. O carte colorata, în care Eminescu, Blaga, Cantemir, Cioran si Cartarescu vorbesc despre mediocritatea literaturii autohtone.Bucuresti, zilele noastre. Ion Cristoiu se duce la Biblioteca Academiei si cere "Istoria literaturii române de la origini pâna în prezent", de George Calinescu. Rasfoieste stupefiat paginile. Sunt complet albe. Cineva a furat fara mila romanele celebre din biblioteci, stergând urmele marii literaturi române. Doar operele mediocre au ramas în rafturi. La Rop Tv, cea mai în voga televiziune, virtuozul cântaret de inspiratie orientala Adriano Wonder anunta bucuros decesul materiei la care a ramas cândva repetent. Autorii jafului mileniului sunt necunoscuti. Trei scriitori români contemporani pleaca într-o calatorie initiatica, pentru a dezlega misterul si a gasi vinovatii.
Deznodamânt de policier
Detectivii nonconformisti se întâlnesc cu marii literati si au o surpriza de proportii: vinovati de vidul din Istoria Literaturii Române sunt chiar acestia. Deziluzionati de "directia de azi a literaturii române", ei fie si-au retras operele, fie pur si simplu au sters paginile respective actionând pe timpul noptii în toate bibliotecile care contineau respectiva lucrare. Motivul dezicerii de istorie este cutremurator: nu vor ca numele lor sa fie asociat cu marea cantitate de non-valoare promovata în toate epocile. În final, tinerii îi conving pe clasici sa vina la Bucuresti, pentru a lua parte la o disputa publica. Miza: rezolvarea crizei valorii.
Marii scriitori sunt "cool"
Acum sase luni, Luca Dinulescu, Razvan Bica si Dragos Schenkel au început sa scrie textul de baza pentru volumul de benzi desenate, folosind ca sursa de inspiratie chiar capodopera lui George Calinescu. Intentia lor este sa atraga atentia asupra mediocritatii existente în literatura prezentului, chemând la revolta marile figuri ale culturii române de pe toate palierele temporale. Cei trei au primit din partea Uniunii Scriitorilor din România o bursa de 2.500 RON, pentru dezvoltarea proiectului. Luca Dinulescu, bursier Fullbright pentru scenaristica în SUA, ne-a declarat ca volumul de benzi desenate va fi comprimat la 120 de pagini, în conditiile în care unul obisnuit nu are mai mult de 50 de pagini. Autorii vor sa lase finalul deschis, pentru o posibila continuare. Editura Brumar de la Timisoara si-a aratat intentia de a publica volumul, într-un prim tiraj de 2-3.000 de exemplare. O mare parte din poveste contine date biografice si opere ale autorilor respectivi, care intra în dialog unii cu altii. "Daca deschide cartea un copil de 10 ani, el trebuie sa înteleaga cine a fost Sadoveanu sau alt scriitor. Vrem sa captam atentia tuturor categoriilor de vârsta, cu un limbaj modern, deloc livresc sau cu exprimari alambicate. Este aproape un scenariu de film. Personajele sunt cool, nu în-tr-un mod absurd, dar e o chestie foarte contemporana, cu mult umor", spune Luca Dinulescu. Extras din scenariu:
"Nicolae Manolescu: ...iar cine va aduce literatura vie si nevatamata înapoi, va primi... aaa... pe fi-mea n-o dau, juma’ de împaratie luati-va gându’… poate doar deconturi. În jurul lui, în picioare, sunt curtenii. Îi recunoastem pe: Mircea Cartarescu, îmbracat în paj si privind posterul desfacut din Playboy : o gagica.
Cartarescu (soptind aparte, preocupat): Aha, deci de-asta iubim femeile...
Lânga Cartarescu este Mircea Dinescu, cu o carafa de vin în mâna. Este plin de el, ca de obicei.
Mircea Dinescu (soptind): securistii dracu’...
În dreapta lui Manolescu este Adrian Paunescu cu o fleica de carne în dinti, tocmai muscând cu pofta. Restul scriitorilor, poetilor se vad usor neclar, poate mai mult contururi".
Sunt încântat ca fac parte din lumea personajelor, iar ideea mi se pare extraordinara. Ma întreb de ce nu le-a venit si altora mai demult sa faca istoria literaturii pe întelesul copiilor, cum e si Biblia, tot pentru ei. Nu vad de ce nu s-ar concretiza proiectul. Acum au luat si bursa de la Uniunea Scriitorilor si sper s-o onoreze.
Nicolae Manolescu