In perioada 15 - 18 iulie, istoricul Monica Neatu propune un nou atelier la Fundatia Calea Victoriei din Bucuresti: De la Impresionism la Belle Epoque si Avangarda. O calatorie imaginara in doua secole care au schimbat lumea.
In imaginarul european, si nu numai, secolele XIX si XX sunt asociate unei imagini complexe, ce are drept punct de plecare stralucirea culturala si bogatia unei lumi ce isi traieste cu fast apogeul, ajungand, apoi, la drama si angoasele razboaielor, crizelor si spaimele omului contemporan.
In acest amalgam, deopotriva fermecator si nelinistitor, putem zari picturi celebre, un stil de viata extravagant si scandalos, romane care au incantat si au socat, dar si bucuria de a trai a unor oameni, care au incercat sa treaca dincolo de spaime cu ajutorul artei, a muzicii sau a imaginatiei.
Atelierul nu se doreste o incursiune exclusiv istorica sau estetica in cele doua secole ci, mai degraba, o calatorie in imaginarul, bucuriile, visele si dramele oamenilor acestor veacuri.
Sensibilitatea noastra contemporana, obosita sau curioasa, se va delecta cu tihna, stralucirea, fronda si teribilismul strabunicilor nostri.
Temele celor 4 ateliere sunt:
1. Olympia, Dejun in iarba, Originea lumii si Florile Raului - atunci cand arta si literatura produc scandal. Scrieri la moda si interzise.
2. Orasele sfarsitului de secol XIX. Doua identitati: Parisul si Viena. Art Nouveau, Klimt si Mahler. Minunata inventie a fratilor Lumière.
3. Belle Epoque - cum s-a nascut mitul epocii fericite? Avangarda. Chipul artei se schimba. Imaginatia la putere. Stilul international. Arta si putere.
4. Mitologiile secolului XX. Omul contemporan si idealul sau estetic. Cateva controverse. Picasso, Balthus, Centrul Pompidou, etc.
10 iulie 2013
Sursa foto: fundatiacaleavictoriei.ro
I. C.
editor artline.ro